Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li slinavka ima dvojnika?Slinavka spada u malobrojne jestive pečurke, koje nemaju otvornog dvojnika. To je čini naročito popularnom među sakupljačima pečuraka i kulinarima, koji bez brige spremaju ukusna jela sa njom....
12. jun
Da li puhara ima dvojnika?Velika puhara impresionira svojim dimenzijama i uprkos rasprostranjenom mišljenju, da one nema otrovnog dvojnika, zapravo ima dva....
27. april
Ima li smrčak otrovnog dvojnika?Otrovni dvojnici smrčka sadrže giromitrin. Dobro je da je ovaj otrov rastvorljiv u vodi. I sam smrčak može imati male tragove ovog otrova....
23. mart
Kako razlikovati otrovni dvojnik srndaća?Sasvim je moguće zameniti mlade srndaće sa otrovnom pupavkom, što bi vas moglo koštati života.
Još jedan dvojnik srndaća je sunčanica sa ljušturom (Macrolepiota rhacodes)....
22. okt.
Da li griz deblja?U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
11. januar
Da li treba da pijete multivitamine?strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine?
Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može.
Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
16. feb.
Da li vrganji imaju otrovnog dvojnika?Vrganj ima ne jednog, nego dva otrovna dvojnika – đavolju pečurku i ljubičastocrveni vrganj.
Đavolja pečurka, koja je zapravo vrsta vrganja, je otrovna, ali nije veoma smrtonosna za ljude....
24. okt.
Da li da koristimo margarin ili maslac?Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
25. avgust
2
Da li imate višak kilograma?Za ženu je težina izuzetno važna – ona želi da zna da li je njena težina u normama – da li je težina normalna za njenu visinu ili je dobila više kolograma nego što je potrebno. Poznato je nekoliko različitih pristupa za izračunavanje...
26. maj
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
27. okt.
Da li treba doručkovati ujutru?Doručak se često opisuje kao najvažniji obrok u danu, ali da li je preskakanje loše za vaše zdravlje?
Doručak bukvalno znači „prestanak gladovanja“. Ovo je prvi obrok u danu nakon duge noći kada niste jeli.
Doručak...
16. avgust
Da li je kačkavalj koristan?Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom.
Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti...
05. januar
Da li su orasi alergen?Alergije na hranu su stanje prilikom konzumiranja određenih namirnica, koje nisu među najčešćim, ali izazivaju neprijatne posledice i zbog toga ga prate zdravstveni organi.
Alergijske reakcije nastaju kao rezultat uzimanja...
07. okt.
Da li je majonez koristan?U proizvodnji majoneza sa niskim stepenom masnoće, ulje je isključeno iz njegovog sastava, koje je relativno manje štetno, i zamenjuje se sastojcima, koji našem telu ne obezbeđuju uvek korisne supstance.
Visokokalorični...
18. maj
Da li je avokado koristan?Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
28. okt.
Da li je avokado voće?Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
25. okt.
Da li je avokado štetan?Avokado je poznat po svojim koristima u čitavom svetu. Voće sadrži mnogo osnovnih hranljivih materija koje se koriste za lečenje različitih kožnih stanja i zdravstvenih problema. On sadrži 25 prirodnih vitamina i minerala...
19. okt.
Da li pravilno jedemo avokado?Poznato je da je avokado više nego koristan doručak, ali istina je da ga većina ljudi konzumira potpuno pogrešno. Dok ga ljubitelji ovog korisnog voća često jedu kašikom, stručnjaci kažu da su tako lišeni najkorisnijeg...
04. mart
Da li je margarin kancerogen?Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
27. maj
Da li je želatin štetanŽelatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
26. maj
Da li je stevija štetnaStevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
15. maj
1
Da li pečurke bukovače imaju otrovnog dvojnika?Veruje se da bukovače nemaju otrovnog dvojnika.
Pečurka nema miris i ukus, ali kada se kuva veoma je ukusna. Kapa ili šešir pečurke ima tanak početak nalik na jezik, ali kasnije postaje pljosnat i raširen....
06. nov.
Da li šampinjoni imaju otrovne dvojnike?Najopasniji i najotrovniji dvojnik je zelena pupavka. Najbolji način da se identifikuje otrovni dvojnik je boja listića....
14. nov.
Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?Da li treba da jedemo žumanca svaki dan?
Ovo pitanje sigurno često postavljate sami sebi, posebno ako imate drugačiji režim ishrane. Setite se da ima ljudi koji pojedu po jedno jaje svakog jutra, što ih održava sitim...
28. avgust
Kako da saznamo da li nam nedostaje magnezijumMali broj ljudi je čulo za hopomagneziemiju. Tako se naziva deficit magnezijuma u telu. Ovaj element se nalazo među najvažnijim i ima ogromnu ulogu u nizu procesa u organizmu.
Premor se često ubrzava odsustvom važnog...
01. nov.
1