Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?I ovaj koji ja nudim je: Na 50 g finog šećera dodaje se samo 1 kašičica vode. Meša se, dobija se pesak i stavlja se u veliku kašiku sa rupicama....
10. nov.
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust
Kuvana pšenica za parastosPogledajte takođe i kako se priprema kuvana pšenica i koliko vode se stavlja na pšenicu....
02. sep.
Kuvana pšenica sa jabukamaOstavljamo da se ohladi. Kad se pšenica lepo skuva dodajemo šećer na kraju i dobro promešamo.
Odvajamo unutrašnjost jabuka, pasiramo i dodajemo u varivo (volim da eksperimentišem)....
03. dec.
Kuvana pšenica sa pčelinjim polenomPšenica se opere i stavlja u šerpu da provri. Voda, koju dodajete treba da bude u odnosu približnom jedan prema četiri.
Kuvajte na ringli oko pola sata....
08. dec.
Zašto i kako se potapa čia?Čia je poznata još juznoameričkim indijancima. Ona iz Novog sveta došla u Evropu. Danas se smatra je da je hrana budućnosti, zato što je niskokalorična, a daje mnogo energije i sadrži korisna vlakna. Kratko ćemo vam predstaviti...
03. dec.
Kuvana pšenica sa medom i orasimaPrelijte pšenicu vodom, koja treba da bude 10 cm iznad nje.
Kuvajte na umerenoj vatri dok ne bude gotova. Poklopite dobro šerpu i pokrijte je platnenim čaršafom i ostabite da odstoji 4-6 sati....
23. jun
Turska salata od pšenice sa naromU njih dodajte luk, peršun i kuvanu pšenicu.
Začinite maslinovim uljem i solju po ukusu.
Ako želite, dodajte i malo sirćeta.
Pažljivo izmešajte i servirajte tursku salatu od pšenice sa narom....
25. jun
PšenicaKoristi od pšenice
- Cela istina o pšenici. Koisti od pšenice isključivo zavise od toga u kom obliku se konzumira....
06. sep.
Kako da skuvate pšenicu i speltu?Da biste spremili kuvanu pšenicu, potrebno je da sipate 4/5 šolje vode i da sačekate da ona proključa. Na tu količinu vode se može dodati 1 šolja pšenice....
07. mart
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
13. dec.
Savršena pšenica AšureUkoliko je nakon kuvanja pšenice tečnosti u šerpi veoma mala, dodajte još malo vruće vode kako bi imao u čemu da se zgusti skrob....
05. mart
Kuvana pšenica (Ašure)Operite i očistite pšenicu, a nakon toga je potopite u vodu na nekoliko sati. Stavite je da se kuva u istoj vodi na tihoj vatri....
29. sep.
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako se potapa bulgur?Osim po veličini, on se razlikuje i po boji, u zavisnosti od tipa pšenice, od koje je narpavljen.
Od toga kakvo jelo želite da spremite zavisiće i koju vrstu treba da upotrebite....
21. feb.
Kako se potapa spelta?Ova žitarica je nekoliko puta teža za obradu i daje manji prinos od obične pšenice, ali su zbog toga njena hranjljiva vrednost i njena korisna svojstva mnogo puta veća....
10. feb.
Kako se potapa kinoa?Kinoa, kao jedna od super namirnica i vrsta koja sadrži mnogo aminokiselina i vitamina ima svoju specifičnost u pripremi, koja ima za cilj da obezbedi pravilno konzumiranje i prijem korisnih materija iz nje.
Reč je o...
05. feb.
Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini.
Zatim lagano udarite...
13. januar
Kako se sagorevaju kalorijeKada čujete reč metabolizam bolje je da se razmislite o tome koliko kalorija sagoreva vaše telo. Kalorija jedinica za merenje energije ljudskog tela. Hrana koju jedemo nam nabavlja kalorije putem proteina, ugljenih hidrata...
03. jun
Kako se zamrzava povrćePravilno zamrznuto povrće se čuva duže vreme u zamrzivaču i prilikom kuvanja ima predivne kvalitete ukusa i njihove korisne materije se optimalno koriste.
Većina povrća se zamrzava nakon što se blanšira. Zamrznuti zeleni...
27. april
Kako se konzervira patlidžan?Konzerviranje patlidžana za zimu aktuelnije je nego ikad. Na primer, možete napraviti neke predforme koje su odlične, kao što su predjela od patlidžana ili garniture od patlidžana.
Patlidžani se mogu usoliti, fermentisati...
07. mart
Kako se priprema jaretina?Postoje zemlje u kojima se jaretina potapa u mleko, a ovde je vreme da razjasnimo da po nekim verovanjima jaretinu ne treba ni kvasiti ni kuvati sa kozjim mlekom - mlekom majke....
20. nov.
Kako se špikuje meso?Gotovo sve vrste mesa, posebno ako su u velikim komadima, zahtevaju dodatnu primarnu kulinarsku obradu. To uključuje postupke kao što su udaranje čekićem, pohovanje, špikovanje, oblikovanje isecanjem, suvo i mokro mariniranje...
12. januar