Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoJoš pre 4000 godina, drevni iscelitelji u Kini, Grčkoj i Rimu koristili su biljku origano u medicinske svrhe. U grčkoj mitologiji se kaže da je origano stvorila boginja Afrodita da simbolizuje sreću. Biljka cveta lepim ljubičasto-ružičastim...
16. nov.
Vitamin K2 - zašto je važan i kako da ga nabavimo?Ovaj vitamin je i veoma važan regolatur polnih hormona povećavajući nivo testosterona kod muškaraca i smanjuje testosteron koji je suvišan kod žena....
16. mart
Zašto je vitamin B12 toliko važan i kako da ga obezbedimo?Vitamin B12 je vitamin rastvorljiv u vodi koji ima osnovnu i ključnu ulogu u funkcionisanju mozga, kao i našeg nervnog sistema. Takođe pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca.
U stvari, ovo je vitamin koji je našem...
12. april
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je teroar?Specifične odlike teroara često dominiraju nad onima sorte i zbog toga je on toliko važan za stručnjake i poštovaoce....
22. nov.
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Zašto je koristan kefir?Možda vam je postalo jasno zašto ga toliko vole ljudi koji teže tome da vode zdrav način života - on je izuzetno bogat korisnim probiotskim bakterijama. Pored toga, bogat je proteinima....
08. feb.
Zašto je kolač gnjecav?Ponekad se desi da je kolač pečen spolja i izgleda veoma dobro, ali je unutrašnjost gnjecava - nedovoljno pečena i neprijatna na ukus.
Da biste kolač dobro ispekli i spolja i iznutra, potrebno je da zagrejete rernu...
13. januar
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Prednosti GHI maslaca
Osnovni razlozi zašto se pročišćeni maslac preferira za kuvanje su:
- njegove zdravstvene prednosti;
- jednostavno čuvanje;
- duži rok trajanja itd....
03. sep.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Zašto ljudi biraju takvu vegetarijansku dijetu
Možete da izaberete ovo-vegetarijansku dijetu iz zdravstvenih razloga....
28. feb.
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Zašto je važna konzumacija jajaJaja su superhrana puna hranljivih materija, što znači da je ishrana sa jajima važan aspekt koji treba da uzmete u obzir u vašoj dijeti.
Jaje se nalazi među najhranljivijom hranom....
20. maj
Husk - zašto je toliko koristan?Eto zašto se husk smatra jednim od najboljeg lečenja disboze.
Tako da, za izraženi efekat neophodno je istovremeno uzimanje rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana....
15. dec.
Zašto je crni pirinač najkorisnijiKod nas je upotreba crnog pirinča u kulinarstvu slabo zastupljena. Ova sorta je, međutim, najkorisnija od svih vrsta pirinča, jer ima veće koristi za zdravlje i od braon.
Crni pirinač je poznat još i kao "zabranjeni...
14. sep.
Zašto je smeđi pirinač korisnijiSmeđi pirinač je izuzetno korisna namirnica. Zbog toga zauzima 17. mesto u rangiranju specijalista za najkorisnije proizvode.
Prema nedavnim istraživanjima američkih naučnika, konzumacija smeđeg pirinča smanjuje rizik...
22. januar
Zašto je dobro jesti pšenicu?Mnogo je korisno da se redovno jede pšenica, zato što ona sadrži mnogo vrednih sastojaka, koji pružaju organizmu energiju i daju lepotu i zdravlje.
Pšenica sadrži od 50 do 70 posto skroba i drugih ugljenih hidrata...
07. mart
Zašto je prženi kikiriki štetan?Kikiriki, na prvom mestu, ne orašasto voće, kao što mnogi misle. On pripada porodici mahunarki i veoma je jak alergen. Bliži je pasulju i grašku nego lešniku i bademu, na primer. U procesu pečenja neki od njegovih...
27. april