Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoUlje origana - šta je to i zašto je korisno
16. nov.
I to je sasvim prikladno ime, jer biljka u svom najboljem obliku dolazi sa veće nadmorske visine....
Vitamin K2 - zašto je važan i kako da ga nabavimo?Vitamin K2 - zašto je važan i kako da ga nabavimo?
16. mart
Ovaj vitamin je i veoma važan regolatur polnih hormona povećavajući nivo testosterona kod muškaraca i smanjuje testosteron koji je suvišan kod žena....
Zašto je vitamin B12 toliko važan i kako da ga obezbedimo?Zašto je vitamin B12 toliko važan i kako da ga obezbedimo?
12. april
U stvari, ovo je vitamin koji je našem telu najmanje potreban, ali čak i njegov blagi nedostatak može izazvati ozbiljne probleme u ljudskom sistemu....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Količina u jednoj čaši je sasvim dovoljna za profilaktičnu dnednu dozu. Poslednjih nekoliko godina resveratrol je veliki hit na tržištu i odličan je dodatak zdravom životu....
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
Specifične odlike teroara često dominiraju nad onima sorte i zbog toga je on toliko važan za stručnjake i poštovaoce....
Šta je pupusa?Šta je pupusa?
29. april
Pupusa je tradicionalno jelo iz Salvadora, koje je osvojilo svet svojom unikatnom jednostavnošću i bogatim ukusom....
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Ovo je izuzetno težak posao i iz tog razloga njegova cena je visoka. Za jedan sat ručnog posla sa listovima se pripremi tek 40 g praha. Zanimljivo je da ovaj proces posela i do dan danas nije promenjen....
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Možda su vam baka ili majka kada ste bili mali govorili da ne treba jesti ljusku starog zelenog krompira, ali kada je u pitanju pečeni krompir, kožica je najbolji deo. Šta je solanin?...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Međunarodni simpozijum Umami koji je održan na Havajima definisao je umami kao naučni termin za ovaj peti ukus. Da bi mogao da stoji samostalno, morao je da ispuni određene kriterijume....
Šta je maltodekstrin i zašto ga treba izbegavatiŠta je maltodekstrin i zašto ga treba izbegavati
28. april
Prašak ima tragove glutena ako je njegov izvor pšenica. Zašto bi trebalo da izbegavate maltodekstrin Ako jedete previše hrane koja sadrži maltodekstrin, kvalitet vaše ishrane će verovatno patiti....
Zašto je koristan kefir?Zašto je koristan kefir?
08. feb.
Možda vam je postalo jasno zašto ga toliko vole ljudi koji teže tome da vode zdrav način života - on je izuzetno bogat korisnim probiotskim bakterijama. Pored toga, bogat je proteinima....
Zašto je kolač gnjecav?Zašto je kolač gnjecav?
13. januar
Da biste utvrdili da li je kolač pečen iznutra, potrebno je da ga probodete čačkalicom. Ako se testo ne lepi za nju, kolač je dobro pečen....
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u godži bobicama je šest puta veći od onog u pčelinjem polenu....
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
Prednosti GHI maslaca Osnovni razlozi zašto se pročišćeni maslac preferira za kuvanje su: - njegove zdravstvene prednosti; - jednostavno čuvanje; - duži rok trajanja itd....
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
1
Šta je zahtevali konfitiranje mesa? U 19. veku mnogo kukuruza je počelo da se uzgaja u regionu Bajona....
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Najvažnija uloga limunske kiseline je njeno učešće u metabolizmu i to je jedna od najvažnijih korisit....
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac....
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra se Engleska....
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Poširanje je tehnika, koja se sve češće koristi u savremenom kulinarstvu. Međutim, šta to zaista podrazumeva?...
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
Ovo je prednost UHT-a u odnosu na druge vrste prerade mleka, jer se može kupiti za buduću upotrebu bez straha da će se pokvariti....
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
Većina voća je slatko jer sadrži jednostavan šećer koji se zove fruktoza, dok je većina povrća manje slatko zbog ograničene količine ovog šećera....
Supa sa leblebijama na rimski način (Pasta je ceci)Supa sa leblebijama na rimski način (Pasta je ceci)
30. jun
Predstavljam vam najsimpatičnije jelo sa leblebijama u RImu Pasta e ceci - Tradicija nad tradicijama! Ovo je najjednostavnije, brzo i ukusno vegetarijansko jelo....
Zašto je važna konzumacija jajaZašto je važna konzumacija jaja
20. maj
Jaja su superhrana puna hranljivih materija, što znači da je ishrana sa jajima važan aspekt koji treba da uzmete u obzir u vašoj dijeti. Jaje se nalazi među najhranljivijom hranom....
Husk - zašto je toliko koristan?Husk - zašto je toliko koristan?
15. dec.
Šta je husk verovatno zna samo manjine. Poznat je još po imenima psilijum, isfagula (Isfagula), ispagol (Ispagol). U našim geografskim širinama on se praktično ne proizvodi, zbog čega je slabo poznat....