Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Razlika između ova dva recepta je u tome što se u prvom duže vreme suše i više se lepe, to je verovatno zbog dodavanja brašna, dok se kod drugog recepta brzo suše i pre svega, što se meni dopada, što se u potpunosti čuva...
10. nov.
Kako se čuva boranija?Boranija je jedna od najstarijih kultura koje ljudi odgajaju. Nastala je u Južnoj Americi, a u Evropu je doneta u eri Velikih geografskih otkrića. Seme ove biljke pronađeno je u peruanskoj pećini, a njegova starost datira...
21. nov.
Kako se čuva vino?Ako čitate ovaj članak, verovatno posedujete barem nekoliko flaša skupog, kvalitetnog i odležanog vina. Ili verovatnije - prosto ste ljubitelj alkoholnog pića i ne znate kako tačno da ga čuvate kada je već kupljeno, da...
14. okt.
Kako se čuva čaj?Jedva da postoji neko drugo piće koje bi se moglo koristiti kao efikasan lek i istovremeno piti samo iz zadovoljstva. Nekoliko stvari koje treba znati o pravilnom čuvanju čaja:
- Stavite biljku u zatvorene i apsolutno...
06. dec.
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust
Kako se čuva praziluk?Praziluk je veoma rasprostranjen u našoj zemlji i ima primenu u brojnim receptima. Praziluk je veoma značajan izvor vitamina A i C, minerala i drugih korisnih materija....
30. okt.
PrazilukBićete očarani prijatnim ukusom čorbe od praziluka, janije sa prazilukom i piletine sa prazilukom....
19. januar
Praziluk sa krompiromPraziluk iseckajte na krupnije i stavite da se dinsta u zagrejanoj masnoći.
Čim omekša sipajte konzervu paradajza, promešajte i dolijte šolju vrele vode (ako je potrebnoi više)....
05. dec.
Praziluk sa šljivamaKada se i to proprži, pospe se brašnom i doda vrela voda da se razblaži. Kada jelo provri, dodajte seckane plave šljive i praziluk. Jelo se posoli, doda šećer i kuva na tihoj vatri do kraja....
19. feb.
Mleveno meso, praziluk i prosoNa zagrejanom maslinovom ulju propržiti sitno nasečenu slaninu, dodati praziluk, kada malo svene, dodati beli luk da zamiriši, zatim meso i sve zajedno dinstati da meso promeni boju....
12. feb.
1
Prženi praziluk sa jajimaOčistite praziluk i isecite ga na komade po oko 3 cm.
Pržite ga u teflonskom tiganju u ugrejanom ulju, mešajte s vremena na vreme.
Prelijte umućenim jajima, posolite i kuvajte dok se jaja ne stegnu....
22. januar
Dinstani praziluk sa paradajzomUgrevamo ulje i u njemu dinstamo praziluk, isečen na kockice.
Dodajemo malo soli, alevu papriku, paradajz, masline očišćene od koštica i začine.
Ostavljamo jelo da se dinsta 10-15 minuta....
05. dec.
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
13. dec.
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Praziluk sa pirinčem i maslinamaUgrejte 1 prst ulja u šerpi i u njemu upržite sitno iseckani praziluk i naseckane masline bez koštica.
Kada omekšaju, dodajte biber i alevu papriku i pirinač. Promešajte, lagano ispržite i dodajte 1 šolju vode....
02. januar
Praziluk sa pirinčem u rerniVratite da se ispeče dok ne dobije braon koricu. Po želji servirajte praziluk sa pirinčem u rerni sa iseckanim svežim peršunom....
23. april
Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini.
Zatim lagano udarite...
13. januar
Praziluk sa pirinčem, šargarepom i začinimaPraziluk očistimo i operemo. Dinstamo dok ne omekša.
Dodajemo pirinač i šargarepu. Prebacujemo smesu u pleh i posipamo začinima.
Dodajemo 500 ml tople vode i stavljamo da se peče dok ne bude gotovo....
16. mart
Praziluk sa pirinčem i plavim šljivamaJoš topao praziluk sa pirinčem i plavim šljivama posuti peršunom....
09. dec.
Praziluk sa pirinčem na seoski načinPet velikih strukova praziluka očistimo od viška listova, operemo i isečemo na komade srednje veličine.
U veliku šerpu sipamo 4 supene kašike ulja i stavljamo na vatru da se ugreje....
09. mart
Praziluk sa jajima na turski načinPraziluk se očisti i opere.
Sitno se isecka.
U dubokom tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte praziluk.
Praziluk se prži do zlatne boje uz stalno mešanje na srednjoj temperaturi....
02. januar
Kako se konzervira vrganj?Svi znaju da je sveža hrana najbolja hrana. Međutim, većina biljne hrane je sezonska i ne može se koristiti tokom cele godine osim ako se ne konzervira.
Ovo važi i za vrganje. Sezona ove izuzetno ukusne gljive počinje...
24. okt.
Kako se suši riba?I kad smo već kod teme o ribama, podsetimo se da se sveža riba brzo pokvari. Zbog toga se morao pronaći neki način da se ona sačuva. Jedan takav postupak je sušenje – metoda čuvanja hrane, koja funkcioniše tako što uklanja...
30. sep.