bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Supa sa leblebijama na rimski način (Pasta je ceci)Supa sa leblebijama na rimski način (Pasta je ceci)
30. jun
Ovo je najjednostavnije, brzo i ukusno vegetarijansko jelo....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!Naučnici: Tvrdnja da je so štetna je mit!
28. april
So nazivaju belom smrću, jer neverovatno povećava rizik od iznenadne smrti kao posledice srčanih oboljenja. To nije jedina šteta koju najpopularniji začin u kuhinji nanosi našem zdravlju. Konzumacija veće količine...
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoUlje origana - šta je to i zašto je korisno
16. nov.
Još pre 4000 godina, drevni iscelitelji u Kini, Grčkoj i Rimu koristili su biljku origano u medicinske svrhe. U grčkoj mitologiji se kaže da je origano stvorila boginja Afrodita da simbolizuje sreću. Biljka cveta lepim ljubičasto-ružičastim...
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Kora limuna - zašto je korisna i kako da je koristimoKora limuna - zašto je korisna i kako da je koristimo
29. avgust
Ako ste od onih koji bacaju kore limuna nakon što su iscedili sok, vreme je da prestanete to da radite, zato što se tako lišavate mnogih koristi limunove kore. Kore limuna imaju visok sadržaj vitamina C, pektin, kalcijum,...
Sok od pomorandže - koliko je ukusan, toliko je i opasanSok od pomorandže - koliko je ukusan, toliko je i opasan
14. maj
Za sok od pomorandže može se s pravom reći da je najčešći i najčešće konzumirani sok na svetu. Mnogima je prva asocijacija koja im padne na pamet kada se pomene "čaša svežeg soka” svežina soka od pomorandže. Većina...
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Šta je to noćno povrće i da li je opasno?
22. maj
Ako slučajno naiđete na izraz "noćno povrće", nemojte misliti da je reč o nekom egzotičnom povrću, koje dolazi sa druge strane sveta. Ovaj naziv nosi povrće iz porodice krompira, koje ima oko 2000 vrsta. Većina njih se...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
Zašto je koristan kefir?Zašto je koristan kefir?
08. feb.
Kefir je izuzetno popularan u welnes krugovima. U praksi on je nešto kao daleki rođak jogurta, a u svojoj suštini je fermentisani mlečni proizvod. Možda vam je postalo jasno zašto ga toliko vole ljudi koji teže tome da vode...
Napravljen je savršen meniNapravljen je savršen meni
25. sep.
Američki nutricionisti tvrde da od toga šta jedemo zavisi ne samo naše zdravlje, nego i naša spoljašnost. Oni su napravili savršen meni. Prema stručnjacima doručak je neophodan da bi nas spasio od stresa. Ljudi koji doručkuju...
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?
30. avgust
Zavisnost od čokolade je nekontrolisana konzumacija velikih količina čokolade uprkos znanju da će to pokazati neblagotvorne posledice po zdravlje. Simptomi zavisnosti od čokolade uključuju neobuzdanu želju za čokoladom...
Da li je kikiriki puter koristan i za šta je koristan?Da li je kikiriki puter koristan i za šta je koristan?
01. jun
Kikiriki puter se smatra korisnom i zdravom hranom, iako sadrži zasićene masti i ima više natrijuma nego kalijuma. Prisustvo zasićenih masti ne premešta kikiriki puter automatski u hranu u "nezdravom" lageru. Maslinovo...
Crno voće - koje je korisno i koje je opasno za konzumaciju?Crno voće - koje je korisno i koje je opasno za konzumaciju?
19. maj
Crno voće je zanimljiv predlog iz prirode. Ono daje specifičnu boju i prijatan ukus, ali ne može uvek da se odredi koja vrsta voća raste među zelenilom drveta ili žbuna i ovo otežava određivanje kvaliteta voća. Crno voće...
Voda iz Lurdesa u kulinarstvu - šta je i kako da je napravimo?Voda iz Lurdesa u kulinarstvu - šta je i kako da je napravimo?
06. dec.
Poznata voda iz Lurdesa je obična voda za koju se smatra da poseduje čudotvorna i lekovita svojstva. Ona izvire u Santuario De Lourdes u Francuskoj, kopleks religioznih zgrada sa nekoliko bazilika posvećenih kultu Djeve...
Hormon mladosti je u ovoj hrani! Svaka žena treba da je jedeHormon mladosti je u ovoj hrani! Svaka žena treba da je jede
13. dec.
Sačuvajte svoju mladost i lepotu! Da biste to postigli, treba svakodnevno da održavate optimalnu količinu estrogena u svom telu, tako što ćete konzumirati hranu u kojoj se on nalazi. Lepota i mladost jedne žene obezbeđuju...