Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šećerna RepaŠećerna repa je dvogodišnja biljka, koja ima rozetu od listova i raširen koren tokom prve godine, a plodna stabla tokom sledeće sezone. Seme se sadi u proleće, a repa se skuplja u jesen. Listovi tokom prve godine rastu od...
21. jun
Bela radaBela rada (Krasuljak, Petrovac) je višegodišnja, mala zeljasta biljka iz porodice glavočika. Rizom bele rade je kratak, puzeći, sa mnogo malih korena na donjoj strani. Stabljika je gola, dostiže visinu do 15 cm Listovi...
19. sep.
Bela čokoladaBela čokolada je proizvod čokolade, pa se zvanično ne može nazvati čokoladom. Ima bledo žutu boju, sličnu slonovoj kosti. Bela čokolada se pravi na skroz drugačiji način od crne i mlečne čokolade. Crna čokolada treba da...
12. sep.
Specjalitet od jezika i repaJezik najpre dobro oprati pod mlazom hladne vode. Oprani jezik staviti u expres lonac zajedno sa telećim repom, sipati vodu da prelije , malo posoliti i dodati alkoholno sirće.
Ovako pripremljeni jezik kuvati jedan sat...
17. okt.
Čorba sa mesom od telećeg repaTeleći rep skuvamo sa solju u ekspres loncu, ne manje od 50 minuta i odvojimo pažljivo od kostiju - meso sitno iseckamo.
Bujon procedimo i vraćamo meso u njega. Povrće sečemo: krompir na krupnije kocke, papriku na trake...
21. dec.
Bela taramaNarendajte luk i umutite ga u avanu zajedno sa kavijarom dok se ne dobije homogena smesa.
Hleb se natopi na kratko u vodi, nakon čega se izvadi i stavlja se na salvetu, da se ocedi. Iskida se na male parčiće i postepeno...
30. dec.
Bela sangrijaStavite jabuke u srednju posudu zajedno sa sokom od limuna i ostavite ga tako 5 minuta.
Premestite neoceđene parčiće jabuke u velikoj tegli sa preostalim začinima, promešajte ih, da se pomešaju.
Pokrijte i ostavite...
06. jun
Janija od goveđeg repa sa šitake pečurkamaUvaljajte kolutove telećeg repa u brašno sa malo sveže mlevenog bibera.
Pržite ih do zlatne boje u šerpi sa malo maslinovog ulja na jakoj vatri.
Meso ne bi trebalo da bude na gomili, pa sam ga pržila u dve porcije....
08. dec.
Supaa pihtija od svinjskih nogu, ušiju i repaSvinjske noge, uši i rep operemo dobro i stavljamo u duboku šerpu. Prelivmo hladnom vodom. Sačekamo da provri i onda posolimo.
Dodajemo krupnije isečen celer, šargarepu i luk. Stavljamo i lovorov list.
Kuvamo dok potpuno...
18. jun
Pržena bela ribaRibu očistite i dobro operite. Neka se ocedi, pa je posolite i ostavite pola sata da upije so.
U tepsiju sipajte brašno i svaku ribu uvaljajte, pa je odložite da dobro upije brašno.
Ribu pržite na zagrejanoj masti...
07. april
Torta bela nedeljaUmutite belanca i šećer na sneg, nakon toga dodajte uz neprestano mešanje jedno po jedno žumance. Dodajte brašno, mešajte silikonskom spatulom, a nakon toga i brašno sa praškom za pecivo. U kalup sa dnom koje se skida /24cm...
21. sep.
Torta Bela ružaJaja za piškote se podele na belanca i žumanca. Belanca se umute sa polovinom šećera, a žumanca s drugom polovinom. Brašno se proseje. Postepeno se u žumance dodaje brašno, dok se smenjuje naizmenično sa smesom od belanaca...
04. sep.
Turska bela alvaGlukoza se stavlja u šerpu sa polovinom šećera i vode da provri. Kad počne da vri skida se sa vatre.
Drugi deo šećera se umuti da jajima na sneg. Umućena belanca i orašasti plodovi se sipaju u šerpu sa glukozom i meša...
26. jun
1
Bela torta OreoPrvo, odvojite krem iz Oreo keks i sačvajte ga.
Keks isitnite na srednje komadiće.
Umutite jaja mikserom i nakon 5 minuta dodajte šećer. Sledi ulje i mleko, pa mutite još 2 minuta. Dodajte vanilin šećer, brašno i...
12. januar
Bela jagnjeća sarmaOperite iznutrice /belu džigericu, creva, bubrege/ i stavite da se kuvaju u odgovarajućoj posudi. Za vreme kuvanja je dobro da skidate penu rešetkastom kašikom. Gotove iznutrice /treba da budu dobro kuvane/ isecite na komadiće...
04. januar
Bela ekler torta1. Za kore stavite sveže mleko sa maslacem, prstohvatom soli i kašičicom šećera. Sipajte odjednom brašno i mešajte intenzivno dok ne dobijete glatko testo, koje se odvaja od ivica posude.
2. Ostavite da se ohladi, nije...
25. jun
Bela pileća supaOčistite i isecite povrće - krompir i šargarepu isecite na sitnije komade, a celer - na krupne kriške. Uzmite šerpu i stavite sve sastojke za supu, bez mesa i fide, sipajte 3 litre vode i stavite na vatru. Ugrejte i ostavite...
23. januar
Pohovana bela ribaTreba da očistite ribu od kostiju i kože, nakon čega je isečete na parčiće.
Pospite je solju, biberom i oraščićem. Pripremite gustu kašicu od brašna, žumanaca i vina/piva.
Na kraju dodajte umućena belanca. Uvaljajte...
31. avgust
Crno-bela tortaDa bi napravili donji sloj, treba da sipamo mleko u šerpu, stavimo crnu čokoladu i istopimo na blagoj temperaturi. Sjedinimo sa tim keks i lešnike. Sve to staviti u posudu u kojoj cemo oblikovati tortu.
Za fil:
Napraviti...
21. april
Marinirana bela ribaRiba se očisti, opere se i kuva se i posoljenoj vodi oko 15 minuta. Meso se odvoji se od kostiju, oljušti se koža i iskida se na parčiće, koji se stavljaju u šerpu ili u tiganj.
Dodaju se sitno isečen beli luk, ulje, sirće...
24. avgust
Bela riba SaganakiMešajte, da ne zagore luk i beli luk i kuvajte dok lignja na postane od prozračne mlečno bela, tad redukujte jačinu vatre za dva stepena.
Sipajte uzo i flambirajte, pazeći da ne stojite iznad plamena....
07. nov.
Bela vafl tortaSemenke suncokreta zapecite na umerenom tiganju. Mešajte neprestano dok ne dobije zlatnu boju.
U blenderu sameljite što može sitnije, dodajte tahini od susama, javorov sirup i rastopljeni maslac od kokosa.
Sve promešajte...
14. jun