Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Obloga kod gljivica na nogamaObloga kod gljivica na nogama
06. april
Izuzetno pomaže kod gljivica na nogama. Možemo da natopimo pamučni tamoon i da ga stavimo da oboleli deo. Dobro uvijemo i provodimo sa time bar jednu noć....
Obloga sa hidrogenom kod ekcema, prorijaze i gljivicaObloga sa hidrogenom kod ekcema, prorijaze i gljivica
06. april
Takođe je efikasan kod gljivica na nogama ili bradavica po telu. Mažite dok ne nestanu potpuno. Prilikom infekcija rana, gnojnih procesa, oderotina, hidrogen omogućava brže zarastanje....
Gulaš od gljivaGulaš od gljiva
02. nov.
Napraviti zapršku od aleve paprike, vode, gustina i dodati gljivama. Iseckati peršun sitno i dodati gulašu. Gulaš od gljiva kuvati još pet minuta, pa skinuti sa ringle i servirati po želji....
Čorba od gljivaČorba od gljiva
06. sep.
Izblendati i dodati ostatak gljiva. Kuvati još 10 minuta. Čorba od gljiva je gotova....
Đurđevača gljivaĐurđevača gljiva
15. mart
je smaštana u rod Agaricus u rano doba taksonomije gljiva....
Gljiva Mrka trubačaGljiva Mrka trubača
24. april
Oblik gljiva mrka trubača Gljiva nema jasno formiran klobuk i dršku, već je levkasto plodište sa centralnom šupljinom celom dužinom. Gljiva naraste do oko 10 centimetara visine i 5-7 centimetara u prečniku....
Pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljivaPileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva
11. april
Prijatno uz pileće grudi sa suvim vratom u sosu od gljiva!...
Da li je bezopasna buđ na hlebu?Da li je bezopasna buđ na hlebu?
23. januar
Razlog se nalazi u gljivicama koje ne vidimo, ali one se veoma brzo rasprostranjuju i obuhvataju ceo hranljivi proizvod. Najprostije rečeno, buđ je vrsta gljivice koja može biti zelena, braonkasta, crna, siva....
Ima li glutena u kvascu?Ima li glutena u kvascu?
22. feb.
Kvasac je jednoćelijski mikroorganizam i pripada gljivama. Trenutno postoji najmanje 1.500 vrsta kvasca, ali one čine samo oko 1% svih gljiva na svetu....
BiserkaBiserka
24. okt.
Ako se ošteti, dobija crvenkastu nijansu. Miris ove pečurke se jedva oseti, ali mu je ukus veoma prijatan. Kod mladih pečurki su lstići žuti, pa tek onda vremenom budu prošarani crvenkastom bojom....
Kako se pravi pivski kvasac?Kako se pravi pivski kvasac?
01. maj
Pivske kvasne gljivice se podvrgavaju specijalnom procesu, povezanom sa samorazgrađivanjem....
Da li srndać ima dvojnika?Da li srndać ima dvojnika?
21. mart
U našoj zemlji se nalazi crvenkasti srndać, koji je manji od običnog. Pri sečenju meso dobija crvenkasru boju, ima jak miris. Veoma je otrovna. Drugi dvojnik srndaća je elegantni srndać....
Zbog čega testo raste, kada mu se stavi kvasac?Zbog čega testo raste, kada mu se stavi kvasac?
10. nov.
Svaka gljivica iz kvasca je mala hemijska fabrika, koja proizvodi ugljen dioksid. Kvasne gljivice su iz grupe jednoćelijskih gljiva i ima ih više od 1500 vrsta....
Zdravstvene koristi od kefiraZdravstvene koristi od kefira
20. januar
Kefir gljiva ima korisna svojstva zahvaljujući gljivicama i korisnim bakterijama koje sadrži. Osim toga, u kefiru se nalaze minerali i esencijalne aminokiseline, koje pomažu telu da se samo izleči i održava....
Šta sadrži kvasac za hleb?Šta sadrži kvasac za hleb?
16. dec.
Nema veze da li ćete sa police u prodavnici uzeti pakovanje suvog kvasca ili ćete iz rashladne vitrine izvaditi sveži kvasac, u oba slučaja imaćete termofilne kvasne gljivice....
Kako se pravi sveži kvasac?Kako se pravi sveži kvasac?
29. april
Sveži kvasac predstavlja koncetrisanu masu kvasnih gljivica....
Vrste kvasca za hleb. Kako da izaberemo?Vrste kvasca za hleb. Kako da izaberemo?
21. jun
Suvi kvasac se dobija putem degidratacije gljivica. Količine vlage u njima je 8 procenata. Suvi kvasac je predstavljen u obliku malih granula. Da bi se dobio, gljivice u njemu su dehidrirane za 65 procenata....
Šta je to nutritivni kvasac?Šta je to nutritivni kvasac?
11. maj
Proizvodi se od gljivica. Gljivice su jednoćelijski organizmi. Pivski kvasac i kvasac za hleb se prave od istih gljivica. Ali postoji razlika između njih....
SunčanicaSunčanica
11. maj
1
Sunčanica se lako može pomešati sa veoma bliskom crvenkastom sunčanicom, s tim što je ova druga mnogo manja i meso joj je crvenkasto....
Kako se pravi kvasac za hleb?Kako se pravi kvasac za hleb?
07. maj
Sveži ili suvi kvasac, koji kupujete u prodavnicama se prozvodi od industrijski proizvedenih kvasnih gljivica, koje se čuvaju u tečnoj hranljivoj sredini....
Posno testoPosno testo
16. jul
1
Neslaganja dolaze odatle što je on sastavljen od kvascnih gljivica koje su žive. Ali treba da se zna da su to samo gljivice koje su biljnog, a ne životinjskog porekla....
BlagvaBlagva
23. okt.
Blagvu treba da beru samo iskusni sakupljači gljiva, jer postoji velika mogućnost da se pomeša sa svojom dvojnicom - crvenom pupavkom. Zato treba da se dobro znaju razlike ovih pečurki....
Koliko vremena je potrebno da se aktivira kvasac?Koliko vremena je potrebno da se aktivira kvasac?
15. januar
On predstavlja koncetrovanu masu kvasnih gljivica vrste Saccharomyces cerevisiae i masovno se koristi u prehrambenoj industriji....
VinobojkaVinobojka
14. januar
Ona su prava, razgranata, do 3 m visine, gola, zelena, ponekad obojena u crvenkasto. Grane u gornjem delu stabla su obično razgranate....
Kako proveriti da li su pečurke otrovneKako proveriti da li su pečurke otrovne
23. feb.
Bela gljiva ima braonkasto - crvenkaste spore sa donje strane, a zelena pupavka ima beli odsjaj spora. Na prvi pogled se mogu lako pomešati. Zelena pupavka ima viseći prsten, dok kod bele su ti prstenovi učvršćeni....