Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kojim jelima se dodaje kurkuma?Kojim jelima se dodaje kurkuma?
02. mart
Naš savet je da se ne dvoumite da je koristite po malo kurkume u omiljenim jelima, zato što ovaj začin pripada porodici super-namirnica....
Kojim jelima treba dodati muskatni oraščićKojim jelima treba dodati muskatni oraščić
14. mart
Dodaje se tradicionalnim slatkim jelima - tortama od pavlake, slatkišima, kremovima od jaja i mleka. U peciva se dodaje pri samo mešenju testa....
U koja jela se dodaje husk?U koja jela se dodaje husk?
05. jul
Voćni musevi postaju posebno zdravi ako se dodaju vlakna sa 1 kašikom huska....
U koja jela se dodaje kardamom?U koja jela se dodaje kardamom?
22. nov.
Mahune kardamoma koje se dodaju u rižoto ne jedu se, one samo daju ukus jelu. Kardamom se dodaje u mnoge sosove i supe. Kardamom je dobar za supu od graška i pasulja, kao i supu od sočiva....
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda i mesa....
Saće - kada se i zašto konzumira?Saće - kada se i zašto konzumira?
22. jul
Pčelinji vosak sadrži masne kiseline dugog lanca i alkoholna jedinjenja koja su dobra za srčani sistem i pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola....
Koliko vode se dodaje kada se kuva bulgur?Koliko vode se dodaje kada se kuva bulgur?
03. feb.
Ako se voda potpuno upije pre nego što se bulgur skuva, samo dodajte još malo vode i nastavite da kuvate dok se bulgur potpuno ne skuva....
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
Parafinski vosak - da li je bezbedan i gde se dodajeParafinski vosak - da li je bezbedan i gde se dodaje
30. januar
Parafinski vosak, poznat još i kao konzervans E901 čini voće, povrće i bombone sjajnim i usporava gubitak vlage i njihovo propadanje. On je bele boje, nema miris ni ukus. To nije pravi vosak i dobija se od destilovanog...
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?
06. dec.
Dodajte začine i sitno seckani crni luk i kuvajte još 25 minuta. Ukloni se, po želji pospe svežim peršunom i podeli za zdravlje....
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?
09. okt.
Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla? Pomaže kod prehlade...
Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?
16. nov.
Treba obratiti pažnju na neophodne dodatke ishrani. Omega-3 masne kiseline su veoma potrebne koži u ovom trenutku. Mogu se obezbediti preko ribljeg ulja....
Koje vino kada i uz šta se servira?Koje vino kada i uz šta se servira?
24. nov.
Crveno vino Crvena trpezna vina koja su bogata taninom dobro se slažu sa jelima koja su spremljena od masnijeg mesa. Tanin uklanja osećaj težine iz unetih masti....
Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?
18. avgust
Slatko, sočno, neverovatno osvežavajuće i veoma zdravo, ovo sve je vezano za grožđe. Međutim, ovo voće ima izbiljne kontraindikacije. Grožđe je jedno od najukusnijeg i takođe popularnog voća u svetu. Koristi ovog prirodnog...
Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše alkohola?Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše alkohola?
25. jun
Maksimalna bezopasna upotreba alkohola je do 14 doza sedmično, kategorični su naučnici. To je na primer 6 čaša vina srednje veličine. Ali je čak i tada alkohol toksičan....
Alkohol kod visokog krvnog pritiskaAlkohol kod visokog krvnog pritiska
02. mart
Naravno, u društvu se može popiti po čašica. ali trebalo bi obratiti pažnju na količine, kako to ne bi izazvalo dodatne probleme sa krvnim pritiskom....
Šta se dešava sa vašim telom kada popijete šolju kafe?Šta se dešava sa vašim telom kada popijete šolju kafe?
04. okt.
Kafa je među najomiljenijum napicima širom sveta. Mnogi ljudi ne mogu da počnu dan beš šolje aromatičnog napitka, ali šta se u stvari dešava sa našim telom kada popijemo kafu? U sledećim redovima pogledajte kako kafa...
Koliko je vremena potrebno da se različite vrste alkohola razgrade u teluKoliko je vremena potrebno da se različite vrste alkohola razgrade u telu
08. april
Ako ste jeli samo salatu ili voće, onda će vas alkohol brzo "uhvatiti", nego da ste jeli salatu, glavno jelo i desert....
Pica se pestom i česteromPica se pestom i česterom
31. maj
Skroz odozgo dodajemo čubar/origano i maslinovo ulje. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo (20-30 minuta). Na kraju sečemo picu na parčiće....
Konkilie testenina se belim sosomKonkilie testenina se belim sosom
22. okt.
Dodaju se makarone i grašak. Sipa se voda i mleko i dodaje se kockica bujona. Ostavljamo da provri, a nakon toga se smanjuje i ostavljamo samo da se krčka....
Uštipci koji se sami okrećuUštipci koji se sami okreću
13. mart
Masnoća u posudi za prženje treba da bude najmanje 2 prsta duboka i kada je tako, uštipci se sami okreću. Vatra treba da bude srednje jačine, da uštipci ne bi pregoreli i da ne ostanu sirovi iznutra....
Palačinke koje se ne cepajuPalačinke koje se ne cepaju
27. april
Mleko se zagreva lagano. Jaja se umute. Skrob se pomeša sa šećerom i solju i rastvara se u jedan deo mleka. Dodaju se preostalo mleko i jaja. Treba da se dobije glatka smesa....
Kiflice o kojima se pričaKiflice o kojima se priča
17. januar
Kiflice o kojima se priča! Neka vam je slatko!...
Palačinke o kojima se pričaPalačinke o kojima se priča
27. dec.
Serviramo čokoladne palačinke o kojima se priča sa isečenim bademima....
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
I ovaj koji ja nudim je: Na 50 g finog šećera dodaje se samo 1 kašičica vode. Meša se, dobija se pesak i stavlja se u veliku kašiku sa rupicama....