Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Koje meso se koliko pečePrethodna obrada mesa zahteva da se ono brzo opere pod mlazom vode, a komad mesa treba da bude ceo. Ako je meso isečeno, ono gubi sokove, a njegova hranljiva vrednost opada. U francuskoj kuhinji je pranje mesa zamenjeno...
26. jul
Koliko vremena se peče pile?Kada pečete pile, morate da znate koliko će vremena trebati da postane veoma nežno, a da kožica postane mirisna, zlatna i hrskava.
Spremnost pileta i kada se ono ispeklo, utvrđuje se probijanjem mesa viljuškom....
28. maj
Koliko vremena se peče jagnjetina?Najukusnije jagnjeće pečenje se dobija kada se jagnjetina peče na niskoj temperaturi (oko 170 stepeni) duže vreme, a to vreme je određeno veličinom komada mesa i sadržajem masti u njemu.
Po običaju, jagnje za Uskrs...
05. maj
ŽelatinČvrstina želea se može kontrolisati, pa se za čvršći žele stavlja više želatina, a za mekši žele - manje.
Koristi od želatina
Možda ćete se iznenaditi, ali želatin može biti veoma koristan za naše zdravlje....
20. maj
Na koliko stepeni se peku kolačiU svakom receptu za kolače se obično daje vreme i temepratura za pečenje deserta. Ali ponekad se u receptima ne pominje vreme i temperatura.
Temperatura na kojoj se peku kolači utiče na krajnji rezultat i od toga zavisi...
08. jun
Koliko dugo se kuva različito povrćeStavljaju se u kipuću vodu i mogu se kuvati sa otvorenim ili pokrivenim poklopcem.
Ako se istovremeno kuvaju različite vrste povrća, prvo se stavlja ono koje se najsporije kuva, a u određeno vreme dodaje se drugo....
13. nov.
E321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njegaE321 je skraćenica iza koje se krije supstanca butil hidroksi toluen. Široj javnosti ova supstanca je nepoznata kao celina, ali je praktično svi koristimo jer je dodatak ishrani sa veoma snažnom primenom.
Na mnogim...
08. mart
Napravite džem bez šećeraSlatko ili džem mogu biti napravljeni od različitih vrsta voća, a po Vašem izboru - sa belim ili smeđim šećerom, čak i sa zaslađivačima, ali i bez takvih.
Ukus je isto toliko dobar kao i kod drugih slatka, ali je ovo...
03. jul
Koja se hrana za koliko vremena vari?Potrebno je da znate koliko je vremena potrebno da se neka hrana svaki, da biste napravili pravilan režim ishrane. Povezano je u velikoj meri da odvojenom ishranom....
31. dec.
Koliko vremena se mariniraju različite vrste mesaVreme stajanja zavisi od toga koliko je žilavo meso, ali obično dva-tri sata....
12. okt.
Koliko vremena se kuvaju supe i čorbe?Supe i čorbe su najpopularniji recepti za dnevni meni. Vrlo su dobre za zdravlje, ne zahtevaju mnogo vremena ili posebne kulinarske veštine.
Najzdravije su bistre supe, koje se pripremaju od povrća, piletine, ribe...
05. avgust
Koliko dugo se kuvaju tegle sa zimnicomEvo i približne minutaže, vreme koliko treba da kuvate zimnicu:
1. Ako želite da konzervirate patlidžan, imajte u vidu da će samo za kuvanje biti potreban 1 sat i 30-40 minuta....
09. januar
Koliko često se čisti i odmrzava frižider?Koliko god dosadno izgledalo, ovo je neophodno.
Čišćenje frižidera
Prema nekima jedanput mesečno je u potpunosti dovoljno za čišćenje frižidera....
24. avgust
Čizkejk Iskušenje sa jagodama bez želatinaOvaj čizkejk je balansiran što se tiče slatkoće, ali je dosta težak....
01. jul
Čizkejk sa krem sirom bez želatinaNakon što se ohladio i počeo da se steže krem preko njega poređajte jagode iz slatka.
6. Vaš čizkejk sa krem sirom bez želatina stoji u frižideru tokom jedne noći pre konzumacije. Nek vam je slatko!...
04. jun
Domaći ekleri sa kremom od želatinaRastvaramo želatin u 1 šolji vode na pari i dodajemo ga u smesu, a na kraju sipamo i belanca umućena u sneg.
Ispečene eklere isečemo na dva dela po dužini i napunimo pripremljenim kremom, nakon što se ohlade....
13. jun
Koliko često je dobro da se jede meso?Najvažnije je koliko često upotrebljavamo ovu vrstu hrane. Doktori preporučuju:
- Dovoljno je da jednom sedmično jedete crveno meso, kao što su govedina, svinjetina, jagnjetina....
05. avgust
Za koliko vremena se stegne želatin?Da biste ubrzali ovaj proces, možete nakratko staviti želatin u zamrzivač....
07. mart
Domaći turski ratluk sa narom (bez želatina)Posle stavljamo u frižider.
U frižideru odstoji 2-3 sata ili 1 noć.
Turski desert koji se dobro ohladio okrećemo i vadimo iz tepsije.
Sečemo na male kvadratiće 20 komada ili koja veličina vam se dopada....
21. dec.
Najukusniji čizkejk bez pečenja i bez želatinaRasporedi se preko kore od keksa i ponovo se stavlja u frižider.
Voće se stavi na umerenu ringlu sa šećerom po ukusu - oko 2 do 3 kašike....
23. sep.
Koliko rezanaca se stavlja u supu?Šta su rezanca (fida)? Ovo je vrsta testenine slična špagetama, ali finija i tanja od njih. Koristi se u našoj kuhinji, u italijanskoj kuhinji (otuda i potiče), španskoj, kineskoj i drugim kuhinjama.
Najčešće...
15. jun
Koliko pirinča se stavlja u supu?Naše supe ponekad imaju potrebu od još nekog sastojka, koji će im dati pravi finiš. Možda su previše retke i treba im namirnica da to popravi.
Ovde dolazi do izražaja uloga pirinča – može se zameniti i rezancima ili fidom...
24. feb.