Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Najpopularnija likerska vinaMadeira je ime portugalskog ostrva u Atlantskom okeanu, koje je takođe dalo ime likerskom vinu koje potiče odatle. U zavisnosti od sorte, fermentaciji se podvrgava ili kaša od grožđa ili samo šir....
11. april
Najpopularnije sorte belog vinaUpoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili i naučićete koje su najpopularnije sorte belog vina u svetu.
Obavezno morate da ih probate, ukoliko još uvek niste!
Šardone
Sorta Šardone je kralj belog vina....
04. jul
Portugalska marmelada od dunjaSipajte vruću portugalsku marmeladu od dunja odmah i zatvorite teglice.
Okrenite ih poklopcima na dole i ostavite tako da se ohlade....
08. feb.
Liker od vinaSastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja.
Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio.
Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
01. nov.
Rakija od vinaRakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta.
Rakija od vina je još bolja, ukoliko se ostavi da odstoji...
09. jun
Portugalska krem čorba sa kupusom (Sopa Juliana)U šerpu stavljamo povrće, isečeno na veće komade, od kupusa 200 g, a čen belog luka ceo. Sipamo 3 šolje vode i ostavljamo da provri, nakon toga smanjujemo vatru, dodajemo bujon i kuvamo 30 minuta.
Sve dobro pasiramo i...
10. april
Portugalska pica sa paprikama, jajima i mocarelomRerna - 180 stepeni.
Kalup za kuglof 20-22 cm, namazan i posut sa malo brašna.
U posudi pomešajte kvasac sa 100 ml tople vode i 120 g brašna, dodajte i šećer. Ostavite da nadođe oko 20 minuta.
Dodajte jaje, maslinovo...
01. avgust
Temperatura serviranja vinaServiranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus.
Temperatura serviranja...
16. jun
Nemački umak od vinaMaslac se istopi na tihoj vatri i doda se brašno. Promeša se tako da nema grudvica. Dodaje se bujon.
Žumanca se umute s pavlakom i smesa se dodaje u umak koji se zagreva još 2-3 minute, ali da ne kipi.
Dodaje se vino...
17. okt.
Italijanski sos od vinaZagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i crni luk i izdinstajte ih.
Dodajte paradajz i kuvajte dok se sos ne zgusne.
Dodajte origano i pavlaku i promešajte.
Dodajte paradajz pire, šećer, so i 1/2 šolje vode....
14. okt.
Najpopularniji francuski sireviIma preko 400 vrsta francuskih sireva i zapravo je prilično teško odrediti koji su meu njima najpopularniji....
18. januar
Najpopularniji švajcarski sireviEvo najpopularnijih švajcarskih sireva koje treba da probate:
Ementaler (Emmental) – ovo je svakako najpopularniji švajcarski mlečni proizvod. Sir je prepun rupa i ima karakterističnu žutu boju....
26. nov.
Najpopularniji mediteranski začiniMediteranska kuhinja je ukusna, zdrava i primamljiva. Ali ona ne bi bila ista bez nekoliko mediteranskih začina koji su za nju najkarakterističniji.
Ako govorimo o italijanskoj kuhinji, možda je prvi i najpoznatiji način...
28. maj
Najpopularniji indijski začiniSaznajte više o specifičnostima najpopularnijih indijskih začina i dodajte sofisticiranost i egzotiku jelima, nadahnutim Južnom Azijom.
Kari
Kari je indijski začin koji se možda najviše koristi....
05. okt.
Najpopularnije morsko povrćeNajpopularnije morsko povrće
Zbog koristi koje pružaju mnoge od ovih morskih biljaka postale su popularne u kuvanju.
Nori
Nori alge su uključene u pripremu sušija. One su tamnozelene ili crne boje....
06. dec.
Najpopularniji azijski začiniAzijska kuhinja je mešavina aroma i ukusa koja se retko može naći bilo gde drugde u svetu. Teško da postoji osoba, koja nije probala japanski specijalitet suši, kineski pirinač ili delikatese indijske kuhinje. Jedinstveni...
30. okt.
Najpopularniji španski delikatesiU sledećim redovima pogledajte najpopularnije španske delikatese:
Gaspačo
Zašto ne biste počeli sa paradajz supom, koja će vas rashladiti tokom vrelog letnjeg dana?...
02. januar
Najpopularnije tropsko voćeNa svetu postoji velika raznovrsnost voća i povrća. Za neke od njih čak ni ne znamo da postoje, a ono koje smo probali je rasprostranjeno po celom svetu. Predlažemo vam neko tropsko voće koje uprkos tome što nije posebno...
18. jun
Najpopularnija jela turske kuhinjeNajpopularnija turska jela su:
Imam baildy
Naziv Imam baildy znači u slobodnom prevodu „imam se onesvestio“....
22. jun
Koja su desertna vina?Porto potiče iz portugalske regije Porto, koja se naziva i Portvajn. U stvari, to je prva klasifikovana vinska regija na svetu.
Portvajn je uvek mešavina - kupaž....
27. okt.
Finese prilikom posluživanja vinaKada poslužujete vino svojim gostima, pridržavajte se nekih caka kako biste na njih ostavili utisak kao da imate znanje profesionalnog somalijera. Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura.
Tako na primer...
09. jul
Kolač od griza i vinaPomešajte i lepo promešajte orahe sa grizom, šećerom, vnom, brašnom, dodajte ulje i sodu.
Kad smesa odstoji 30 minuta, prebacite je u namazan pleh. Pecite kolač oko 45 minuta.
Hladan kolač sa grizom prelijte glazurom...
11. sep.
Kolačići od vina sa marmeladomSve sastojke /bez slatka/ pomešajte i zamesite meko testo. Podelite na dva dela.
Svaki deo razvijte u pravougaonu koru i isecite na kvadrate, lija je stranica 7 cm.
Stavite malo slatka, pritisnite oba kraja i uvijte...
19. jul
Sorbe od trešanja i vinaVino se sipa u šerpu da provri. Trešnje se očiste od koštica, sok se sačuva. Trešnje se stavljaju u vrelo vino i kuvaju dok ne ispari miris alkohola.
Pasiraju se. Želatin se potopi u 6 kašičica vode i kad nabubri, rastvara...
01. avgust
Sorbe od jagoda i vinaVino se sipa u šerpu, dodaju se šećer, karanfilić i beli biber. Kora pomorandže se narenda na sitno i dodaje se u vino.
Smesa se kuva 20 minuta na laganoj vatri, dok ne ispari polovina tečnosti.
Procedi se, ohladi se...
28. okt.