Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Najpopularnija likerska vinaNajpopularnija likerska vina
11. april
Madeira je ime portugalskog ostrva u Atlantskom okeanu, koje je takođe dalo ime likerskom vinu koje potiče odatle. U zavisnosti od sorte, fermentaciji se podvrgava ili kaša od grožđa ili samo šir....
Najpopularnije sorte belog vinaNajpopularnije sorte belog vina
04. jul
Upoznajte se sa spiskom, koji smo vam pripremili i naučićete koje su najpopularnije sorte belog vina u svetu. Obavezno morate da ih probate, ukoliko još uvek niste! Šardone Sorta Šardone je kralj belog vina....
Portugalska marmelada od dunjaPortugalska marmelada od dunja
08. feb.
Sipajte vruću portugalsku marmeladu od dunja odmah i zatvorite teglice. Okrenite ih poklopcima na dole i ostavite tako da se ohlade....
Liker od vinaLiker od vina
01. nov.
Sastojke staviti u staklenu flašu (teglu) i ostaviti zatvoreno 6 nedelja. Povremeno promućkati da bi se šećer brže istopio. Gotov liker procediti i uživati u punom ukusu višnje....
Rakija od vinaRakija od vina
09. jun
Rakija od vina se dobija destilacijom dobrog, kvalitetnog vina. Što je vino aromatičnije, toliko će aromatičnija biti rakija, i biće odličnog ukusa i kvaliteta. Rakija od vina je još bolja, ukoliko se ostavi da odstoji...
Portugalska krem čorba sa kupusom (Sopa Juliana)Portugalska krem čorba sa kupusom (Sopa Juliana)
10. april
U šerpu stavljamo povrće, isečeno na veće komade, od kupusa 200 g, a čen belog luka ceo. Sipamo 3 šolje vode i ostavljamo da provri, nakon toga smanjujemo vatru, dodajemo bujon i kuvamo 30 minuta. Sve dobro pasiramo i...
Portugalska pica sa paprikama, jajima i mocarelomPortugalska pica sa paprikama, jajima i mocarelom
01. avgust
Rerna - 180 stepeni. Kalup za kuglof 20-22 cm, namazan i posut sa malo brašna. U posudi pomešajte kvasac sa 100 ml tople vode i 120 g brašna, dodajte i šećer. Ostavite da nadođe oko 20 minuta. Dodajte jaje, maslinovo...
Temperatura serviranja vinaTemperatura serviranja vina
16. jun
Serviranje vina nije velika nauka, osim ako niste pravi manijak na temu modernističke kuhinje. Cilj pravilnog serviranja vina jeste da se sve arome oslobode u čaši, a da se pritom ne poremeti ukus. Temperatura serviranja...
Nemački umak od vinaNemački umak od vina
17. okt.
Maslac se istopi na tihoj vatri i doda se brašno. Promeša se tako da nema grudvica. Dodaje se bujon. Žumanca se umute s pavlakom i smesa se dodaje u umak koji se zagreva još 2-3 minute, ali da ne kipi. Dodaje se vino...
Italijanski sos od vinaItalijanski sos od vina
14. okt.
Zagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i crni luk i izdinstajte ih. Dodajte paradajz i kuvajte dok se sos ne zgusne. Dodajte origano i pavlaku i promešajte. Dodajte paradajz pire, šećer, so i 1/2 šolje vode....
Najpopularniji francuski sireviNajpopularniji francuski sirevi
18. januar
Ima preko 400 vrsta francuskih sireva i zapravo je prilično teško odrediti koji su meu njima najpopularniji....
Najpopularniji švajcarski sireviNajpopularniji švajcarski sirevi
26. nov.
Evo najpopularnijih švajcarskih sireva koje treba da probate: Ementaler (Emmental) – ovo je svakako najpopularniji švajcarski mlečni proizvod. Sir je prepun rupa i ima karakterističnu žutu boju....
Najpopularniji mediteranski začiniNajpopularniji mediteranski začini
28. maj
Mediteranska kuhinja je ukusna, zdrava i primamljiva. Ali ona ne bi bila ista bez nekoliko mediteranskih začina koji su za nju najkarakterističniji. Ako govorimo o italijanskoj kuhinji, možda je prvi i najpoznatiji način...
Najpopularniji indijski začiniNajpopularniji indijski začini
05. okt.
Saznajte više o specifičnostima najpopularnijih indijskih začina i dodajte sofisticiranost i egzotiku jelima, nadahnutim Južnom Azijom. Kari Kari je indijski začin koji se možda najviše koristi....
Najpopularnije morsko povrćeNajpopularnije morsko povrće
06. dec.
Najpopularnije morsko povrće Zbog koristi koje pružaju mnoge od ovih morskih biljaka postale su popularne u kuvanju. Nori Nori alge su uključene u pripremu sušija. One su tamnozelene ili crne boje....
Najpopularniji azijski začiniNajpopularniji azijski začini
30. okt.
Azijska kuhinja je mešavina aroma i ukusa koja se retko može naći bilo gde drugde u svetu. Teško da postoji osoba, koja nije probala japanski specijalitet suši, kineski pirinač ili delikatese indijske kuhinje. Jedinstveni...
Najpopularniji španski delikatesiNajpopularniji španski delikatesi
02. januar
U sledećim redovima pogledajte najpopularnije španske delikatese: Gaspačo Zašto ne biste počeli sa paradajz supom, koja će vas rashladiti tokom vrelog letnjeg dana?...
Najpopularnije tropsko voćeNajpopularnije tropsko voće
18. jun
Na svetu postoji velika raznovrsnost voća i povrća. Za neke od njih čak ni ne znamo da postoje, a ono koje smo probali je rasprostranjeno po celom svetu. Predlažemo vam neko tropsko voće koje uprkos tome što nije posebno...
Najpopularnija jela turske kuhinjeNajpopularnija jela turske kuhinje
22. jun
Najpopularnija turska jela su: Imam baildy Naziv Imam baildy znači u slobodnom prevodu „imam se onesvestio“....
Koja su desertna vina?Koja su desertna vina?
27. okt.
Porto potiče iz portugalske regije Porto, koja se naziva i Portvajn. U stvari, to je prva klasifikovana vinska regija na svetu. Portvajn je uvek mešavina - kupaž....
Finese prilikom posluživanja vinaFinese prilikom posluživanja vina
09. jul
Kada poslužujete vino svojim gostima, pridržavajte se nekih caka kako biste na njih ostavili utisak kao da imate znanje profesionalnog somalijera. Prilikom serviranja vina veoma je važna njegova temperatura. Tako na primer...
Kolač od griza i vinaKolač od griza i vina
11. sep.
Pomešajte i lepo promešajte orahe sa grizom, šećerom, vnom, brašnom, dodajte ulje i sodu. Kad smesa odstoji 30 minuta, prebacite je u namazan pleh. Pecite kolač oko 45 minuta. Hladan kolač sa grizom prelijte glazurom...
Kolačići od vina sa marmeladomKolačići od vina sa marmeladom
19. jul
Sve sastojke /bez slatka/ pomešajte i zamesite meko testo. Podelite na dva dela. Svaki deo razvijte u pravougaonu koru i isecite na kvadrate, lija je stranica 7 cm. Stavite malo slatka, pritisnite oba kraja i uvijte...
Sorbe od trešanja i vinaSorbe od trešanja i vina
01. avgust
Vino se sipa u šerpu da provri. Trešnje se očiste od koštica, sok se sačuva. Trešnje se stavljaju u vrelo vino i kuvaju dok ne ispari miris alkohola. Pasiraju se. Želatin se potopi u 6 kašičica vode i kad nabubri, rastvara...
Sorbe od jagoda i vinaSorbe od jagoda i vina
28. okt.
Vino se sipa u šerpu, dodaju se šećer, karanfilić i beli biber. Kora pomorandže se narenda na sitno i dodaje se u vino. Smesa se kuva 20 minuta na laganoj vatri, dok ne ispari polovina tečnosti. Procedi se, ohladi se...