Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Od čega se gojimo prema krvnoj grupiOd čega se gojimo prema krvnoj grupi
18. jul
Hajde da pogledamo krvne grupe i ono što treba da znamo šta treba, a šta ne treba da jedemo, takođe i sportovi za koje treba da se odlučimo koji najviše odgovara našoj krvnoj grupi....
Visokokalorične namirnice od kojih se neprimetno gojimoVisokokalorične namirnice od kojih se neprimetno gojimo
08. maj
Evo nekih od namirnica o kojima ste najviše zabluđeni i koje su stvarno visokokalorične, i od njih ne samo da ne mršavite - gojite se neprimetno....
Orada se koricom od orahaOrada se koricom od oraha
25. avgust
Servirajte oradu sa koricom od oraha sa kriškama limuna. Prijatno!...
Zašto se gojimo u predelu stomakaZašto se gojimo u predelu stomaka
26. jun
Čak i oni mađu nama koji najviše treniraju često sanjaju o teško dostižnim trbušnjacima. Osim sa estetske tačke gledišta, gojenje u ovoj oblasti može biti i opasno po zdravlje....
Da li se goji od fruktoze u voću?Da li se goji od fruktoze u voću?
30. jun
Voće je oduvek smatrano za jedan od važnijih elemenata koji su obavezni ako se zdravo hranite. Mnogi ljudi koji su na dijeti se pitaju da li im fruktoza iz voća smeta da smršaju, posebno ako ih jedu samo pre spavanja....
Čaj od magarećeg trna - kod čega pomažeČaj od magarećeg trna - kod čega pomaže
24. april
Naša narodna medicona koristi mogućnosti magarećeg trna kao tonik za organizam i koristi se najviše kao biljni čaj. Biljka takođe poboljšava rad srca, povećava aretijski pritosak....
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
Krem čorba od povrća od koje se ozdraviKrem čorba od povrća od koje se ozdravi
27. jun
Očišćeno i isečemo povrće skuvamo sa solju. Pasiramo i dodajemo maslac. Pre serviranja dodajemo 2-3 supene kašike pavlake po izboru u svaku porciju. Možemo posuti peršunom....
Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?Zbog čega treba redovno jesti tahini od susama?
07. okt.
Glavna sirovina za proizvodnju tahinija od susama su semenke susama. Dobija se iz grma koji dostiže visino do 2 metra, sa dlakavim lišćem koje emituje snažnu očaravajuću aromu. U zavisnosti od sorte, susam daje sitno...
Pica se piletinom i jajima od prepelicePica se piletinom i jajima od prepelice
16. mart
Od nabrojanih sastojaka zameste glatko i elastično testo za picu. Pospite brašnom radnu površinu, dok mesite da vam se ne lepi u početku. 2....
Da li se gojimo od konzumiranja urmi?Da li se gojimo od konzumiranja urmi?
11. nov.
Na tržištu najčešće možemo pronaći sušene urme u različitim oblicima - sa ili bez koštica. Kao i ostalo suvo voće, tako i urme imaju visok sadržaj kalorija i treba paziti na količine koje se unose u toku dana. Ako...
Da li se gojimo od unosa magnezijuma?Da li se gojimo od unosa magnezijuma?
20. mart
Često, međutim, duže unošenje vitamina može da dovede do neosetnog rasta telesne težine, zbog toga se ljudi često pitaju da li se gojimo od unosa magnezijuma....
Od čega se pravi kadaif?Od čega se pravi kadaif?
21. dec.
Kadaif je sirupom preliven slatkiš napravljen od tankih trakica od testa. Ovo kulinarsko iskušenje natopljeno je šećernim sirupom i prilično je slatko! Suva tekstura traka testa čini kadaif pogodnim za deserte koji...
Od čega se pravi rum?Od čega se pravi rum?
03. mart
Rum je piće koje se pravi od zaostalih proizvoda šećerne trske /melase/, takođe od sirupa dobijenog od šećerne trske, nakon procesa fermentacije, a zatim destilacije. U većini slučajeva dobijeni bistri destilat se...
Od čega se pravi pesto?Od čega se pravi pesto?
02. feb.
Pesto je veoma popularan širom sveta. Postoji mnogo recepata i varijacija pesta, ali postoji jedan klasičan recept koji se zasniva na maslinovom ulju, bosiljku i parmezanu. Severna Italija se smatra poreklom pesta....
Od čega se pravi ratluk?Od čega se pravi ratluk?
08. mart
Teško je reći ko je i kada je prvi put napravio ratluk. Postoje različite legende o tome ko je izmislio ratluk i gde je prvi put proban. Sigurno se može reći da je ratluk stvoren negde na našim geografskim širinama, i...
Od čega se pravi leberkez?Od čega se pravi leberkez?
01. mart
Sve nas opterećuje savremena kulinarska izreka - Ako si jeo viršlu, sve si jeo i sve više ljudi poučeni tom mudrošću počinje da izbegava leberkez, koji se prodaje u prodavnicama. Danas smo ovde da vam kažemo od čega se...
Od čega se pravi senf?Od čega se pravi senf?
21. dec.
Sve više domaćica se interesuje i pita kako mogu da naprave domaći senf, jer senf koji se prodaje u prodavnicama ili nije kvalitetan, ili košta kao kilogram dobrog svinjskog mesa. U stvari, svako može da pripremi senf...
Od čega se pravi ratluk?Od čega se pravi ratluk?
15. nov.
Ratluk se ubraja među najstarija slatka iskušenja na svetu. Smatra se da je prvi put bio pripremljen u vreme Osmanske imperije, kada je sultan naručio svom poslastičaru da pripremi do tada neviđenu poslasticu, kojom će iznenaditi...
Od čega se pravi limuntus?Od čega se pravi limuntus?
13. maj
Mnoge domaćice prave limuntus prilikom pripreme domaćih kolača, slatkiša i td., aki ga često pogrešno povezuju sa limunom, pod uticajem naziva i ukusa. Limuntus je vinska kiselina, u obliku belog kristalnog praha jako...
Od čega se pravi pivo?Od čega se pravi pivo?
05. maj
Pivo je najstariji i najčešće konzumirano alkoholno piće u svetu. Ovaj napitak sa penom je treći po popularnosti, odmah posle vode i čaja. Nezavisno od toga na kom se kraju sveta nalazite, ako ste odlučili da sednete...
Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?Sok od limuna - zbog čega treba da ga pijemo?
13. avgust
Zima je vreme kada konzumiramo najviše limuna i citrusa. Limun se može iscediti i piti kao sok, takođe se koristi za dresing za salatu ili za aromatiziranje ribe i mesa, čak i za pravljenje nekih koktela....
Da li se deblja od pirinča?Da li se deblja od pirinča?
21. dec.
Pirinač je hrana nedovoljno cenjenih kvaliteta. Izuzetno je bogat složenim ugljenim hidratima, koji su glavni izvor energije za ljudsko telo. Postoji predrasuda da je skrob koji se nalazi u pirinču razlog za nakupljanje...
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
Kako se pravi tahini od susama?Kako se pravi tahini od susama?
06. okt.
Tahini od susama je izuzetno koristan. Njegovi raznovrsni sastojci čine ga pravim čudom za vaš sistem za varenje! Osim što je veoma koristan, tahini ima dobar ukus i dobar je izvor energije. Preporučuje se da svako domaćinstvo...