Ratluk se ubraja među najstarija slatka iskušenja na svetu. Smatra se da je prvi put bio pripremljen u vreme Osmanske imperije, kada je sultan naručio svom poslastičaru da pripremi do tada neviđenu poslasticu, kojom će iznenaditi žene u svom haremu. Od tada, do današnjeg dana, ratluk je omiljena poslastica mališana i odraslih. Ali od čega se pravi ratluk?
Ratluk se priprema od skroba, koji je promešan sa zaslađenom vodom. U velikom broju slučajeva, ratluk ima aromu limuna ili ružine vodice. U mnogo recepata, osim osnovnih namirnica, stavljaju se i kikiriki, orasi, pistaći, lešnik i drugiorašasti plodovi. Ratluk se poslužuje nasečen na kockice, koje se uvaljaju u šećer u prahu ili kokosovo brašno.
Interesantan je podatak, da se do kraja 18. veka ratluk zaslađivao melasom od grožđa i medom. Tek krajem veka u proizvodnji ratluka počinje da se koristi šećer. Najbolji majstori za ratluk su naravno u Turskoj, a proizvod se susreće u rumunskoj, kiparskoj, grčkoj i albanskoj kuhinji. U ovim zemljama ratluk je veoma poznat, ali njegova slava se širi na ceo svet i to ne slučajno – njegov ukus je zaista neverovatan.
Pogledajte nekoliko neodoljivih ideja sa ratlukom: Domaća pita sa ratlukom, Slatka salama sa ratlukom i Mali ratluci.
Komentari