bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi domaći sir?

Kako se pravi domaći sir?

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2671k1k
Kako se pravi domaći sir?

Koliko god da volimo da jedemo različitu hranu kada je u pitanju naša omiljena hrana, postoji samo jedan jednostavan izbor - sir.

Evo kako da napravite najjednostavniji, najjeftiniji i najlakši domaći sir.

Verovatno već imate sve sastojke koji su vam potrebni (mleko, sirće i so) koji će vam dobro doći ako vam ponestane sira i ne želite da idete u prodavnicu ili ako samo želite da impresionirate goste na večeri.

Prvi korak

Zagrejte mleko (treba da bude što svežije, a ne staro). Najvažnije je izbegavati ultrapasterizovano mleko.

Kazein u ultrapasterizovanom mleku je denaturisan, što sprečava formiranje vurde. Ako možete pronaći sveže mleko, to će vašem siru dati više ukusa, ali ga je malo teže dobiti.

Ako u frižideru imate samo obrano mleko, ne brinite, uspeće. Neće biti zdravije i daće manju količinu sira, ali će moći da se upotrebi.

Drugi korak

2 litra mleka prokuvajte na šporetu u šerpi, stalno mešajući da ne bi zagorelo. Kada se pojave mehurići, isključite šporet.

Treći korak

Dodajte sirće /60 ml, jabukovo sirće/. Evo zanimljivog dela – videćete kako počinje da se odvaja surutka, što je rezultat kiseline koja „usiri” mleko. Ako ovo razdvajanje ne funkcioniše, samo nastavite da dodajete sirće dok ne proradi. Kada se vurda odvoji, sipajte sadržaj u šerpu kroz cediljku prekrivenu gazom.

Iscedite što je moguće više tečnosti tako što ćete stisnuti gazu.

Vurdu treba isprati hladnom vodom. Pravovremeno vađenje i ispiranje vurde je ključ za sir dobre teksture. Nakon ispiranja, iscedite vurdu da se ocedi višak tečnosti.

Četvrti korak

Dodajte 2 kašičice soli /može i morske soli/. Ako želite, možete dodati bilo koje druge začine koje volite.

Peti korak

Nakon začinjavanja, umotajte pripremljeni sir u gazu, pritisnite težinom i ostavite sat vremena pre nego što ga stavite u frižider. Možete ga iseći, kada je gotov, na komade ili ga držati u obliku lopte. Trebalo bi da dobijete ukusan sir!

A uz gotovi domaći sir možete pripremiti bezbroj ukusnih recepata:

- pohovani sir;

- pečeni sir;

- predjela i namaze od sira;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji