Bonapeti.rs»Saveti»Šta je šehrie i kako se priprema?

Šta je šehrie i kako se priprema?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
45165
Šta je šehrie i kako se priprema?
Fotografije: N.Akifova

Šehrie je turska testenina sa ječmom.

Šehrie se ne kuva kao samostalna pasta ili testenina, već se uglavnom koristi za dodatak u supama i uz pirinač. Najčešće korišćene sorte su one od ječma. Oblik šehrie testenine je ovalan i pljosnat.

Prilikom prženja šehrie važno je da je stalno pazite, jer kada jednom počne da menja boju, može vrlo brzo da zagori i pokvari ukus jela. Pržite je nekoliko minuta.

Najbolja vrsta šehrie koju možete kupiti za sehriyeli pilav su zrna srednje dužine pod nazivom Baldo Pirinic.

Recept za turski pirinač /pilav/

Porcije su za četiri osobe, a može se koristiti i kao prilog nekim jelima.

Potrebne namirnice:

1 šolja pirinča

2 kašike šehriea

1 kašika maslaca

2 šolje vode ili bujona

Način pripreme:

Zagrejte ulje u dubokoj šerpi na laganoj vatri. Dodajte šehrie i mešajte nekoliko minuta ili dok ne promeni boju. Kada šehrie počne da menja boju, dodajte šolju pirinča i nastavite da mešate.

Šerpa se mora držati na laganoj vatri, uz stalno mešanje. U suprotnom će pirinač i šehrie izgoreti. Posle 3-4 minuta dodajte vodu ili bujon.

Zatim pojačajte vatru i pustite da tečnost proključa.

Promešajte pilav i ponovo smanjite vatru na srednje nisku. Kuvajte 8-10 minuta. Zatim sklonite sa vatre i ostavite pilav da se dodatno skuva 5 minuta pod poklopcem.

Pogledajte još recepata za original imam baildy, sutlijaš, turske slatkiše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni