Šehrie je turska testenina sa ječmom.
Šehrie se ne kuva kao samostalna pasta ili testenina, već se uglavnom koristi za dodatak u supama i uz pirinač. Najčešće korišćene sorte su one od ječma. Oblik šehrie testenine je ovalan i pljosnat.
Prilikom prženja šehrie važno je da je stalno pazite, jer kada jednom počne da menja boju, može vrlo brzo da zagori i pokvari ukus jela. Pržite je nekoliko minuta.
Najbolja vrsta šehrie koju možete kupiti za sehriyeli pilav su zrna srednje dužine pod nazivom Baldo Pirinic.
Recept za turski pirinač /pilav/
Porcije su za četiri osobe, a može se koristiti i kao prilog nekim jelima.
Potrebne namirnice:
1 šolja pirinča
2 kašike šehriea
1 kašika maslaca
2 šolje vode ili bujona
Način pripreme:
Zagrejte ulje u dubokoj šerpi na laganoj vatri. Dodajte šehrie i mešajte nekoliko minuta ili dok ne promeni boju. Kada šehrie počne da menja boju, dodajte šolju pirinča i nastavite da mešate.
Šerpa se mora držati na laganoj vatri, uz stalno mešanje. U suprotnom će pirinač i šehrie izgoreti. Posle 3-4 minuta dodajte vodu ili bujon.
Zatim pojačajte vatru i pustite da tečnost proključa.
Promešajte pilav i ponovo smanjite vatru na srednje nisku. Kuvajte 8-10 minuta. Zatim sklonite sa vatre i ostavite pilav da se dodatno skuva 5 minuta pod poklopcem.
Pogledajte još recepata za original imam baildy, sutlijaš, turske slatkiše.
Komentari