Bonapeti.rs»Saveti»Kako da se hranimo ako imamo dijabetes?

Kako da se hranimo ako imamo dijabetes?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
2240
Kako da se hranimo ako imamo dijabetes?

Dijabetes je prilično česta bolest u današnje vreme. Ona nastaje zbog poremećaja u regulaciji metabolizma ugljenih hidrata, koje telo ne može da sagori i iskoristiti. Ugljeni hidrati se nalaze u telu uglavnom u dva oblika: kao glukoza, koja krvlju dospeva u sve ćelije i glavni je izvor goriva i energije za telo, i kao glikogen, koji se deponuje u jetri i mišićima i služi kao skladište glukoze.

Jela od mesa će pokriti vaše potrebe za vitaminima. Ograničite količinu brašna, a slatkiše izbacite. Jedite hranu koja smanjuje šećer.

Svakom dijabetičaru treba dati probnu dijetu sa određenom količinom ugljenih hidrata, proteina i masti u trajanju od nedelju do deset dana kako bi se utvrdio njegov balans ugljenih hidrata. Gojaznim dijabetičarima koji imaju značajni višak kilograma treba davati niskokaloričnu hranu kako bi smršali i približili se normalnoj težini.

Suprotno tome, kod mršavijih dijabetičara, unos hrane bi trebalo da bude veći u kalorijama kako bi se ugojili i približili normalnoj težini.

Kod dijabetesa tipa 2, da biste kontrolisali težinu, ne morate da unosite više od 1500-1800 kalorija dnevno, ali ova brojka može varirati u zavisnosti od starosti, pola, telesne težine.

Kao pogodan metod pripreme hrane za dijabetes, bolje je koristiti dinstanje, pečenje ili kuvanje. Veoma je važno za dijabetičare da jedu sirovu hranu – voće, povrće, sokove i namirnice koje sadrže vitamine B grupe.

Namirnice sa biljnim vlaknima - grube žitarice, voće, povrće, orasi.

Namirnice sa vlaknima ne samo da snižavaju nivo glukoze, već i holesterol u krvi. Možete pripremati nekoliko puta nedeljno jela od govedine ili iznutrice (bubrezi, jetra, srce).

Hleb i proizvodi od testa

Hleb je uglavnom crni ili specijalni hleb za dijabetičare - 200-300 g dnevno.

Supe

Uglavnom bujon od povrća. Slaba mesna i riblja supa sa povrćem 1-2 puta nedeljno.

Jela od mesa i živine

Govedina, teletina, živina, kuvani i pečeni zec.

Jela od ribe

Uglavnom slabo masne vrste riba (bakalar, štuka, šaran, kuvana).

Jela od jaja

Kompletna jaja (ne više od 2 komada dnevno) meko kuvana, u obliku omleta, i za dodavanje u druga jela.

Još dozvoljenih namirnica za dijabetes

Možete jesti bez ograničenja, od namirnica koje u 100 g sadrže manje od 5 g ugljenih hidrata. Ove namirnice uključuju: patlidžan, kupinu, nar, kalinu, zelenilo, tikvice, beli kupus, brusnicu, krastavac, paradajz, rotkvicu, aroniju, bundevu, kisele jabuke.

Obrano mleko je neiscrpni izvor kalcijuma potrebnog za kosti.

Orašasti plodovi su izvor zdravih masti, ali su bogati i kalorijama.

Primer dnevnog menija za dijabetes

Prvi doručak - voćni sok od jagoda, jabuka ili citrusa - 250 ml + pašteta od vurde;

Drugi doručak - sveže mleko bez šećera 250 ml i jedno meko kuvano jaje;

Ručak - Krem supa od povrća 300 g, paprika sa sirom i jajima, pire krompir, voćni sok bez šećera;

Popodnevna užina - rendane jabuke ili kruške - 150 g

Večera - pohovani kačkavalj - 100 g, salata od paradajza, paprike, kupusa i šargarepe.

Asortiman proizvoda i dnevni sadržaj kalorija varira u zavisnosti od težine osnovne bolesti i ostalih pridruženih oboljenja.

Pogledajte još naših predloga za jela za dijabetičare i deserte za dijabetičare.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni