Poklonite teglice domaćeg slatka od smokava svojoj porodici i prijateljima. Ovo je savršen dodatak svežem hlebu za doručak ili možete pokušati da ga dodate prirodnom kiselom mleku - ukus je fantastičan.
Potrebne namirnice:
zrele smokve - 3 kg, isečene na četvrtine
kristal smeđi šećer -1 kg
limun - 1 isceđen
rozetla - 4-5 listića
Način pripreme:
KORAK 1
Da počnete da kuvate slatko od smokava, oprane i isečene smokve stavite u šerpu, pospite ih šećerom i ostavite preko noći u frižider. Sutradan ćete videti da su pustile vodu.
Prebacite u dublju tepsiju i zatim stavite u rernu zagrejanu na 170°C. Dodajte sok od limuna. Sačekajte da smokve proključaju i kuvajte, povremeno mešajući, dok se slatko od smokava malo ne zgusne, skidajući penu koja izlazi na površinu. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji 10 minuta.
KORAK 2
Rasporedite smešu u sterilisane tegle. Zatvorite poklopcima i ostavite slatko da se potpuno ohladi, okrećući tegle naopačke. Može se čuvati neotvoreno šest meseci i u frižideru 2 nedelje nakon otvaranja.
Sada je vreme da napravite neki čizkejk sa smokvama ili kolač sa smokvama i prijatno vam bilo!
Komentari