Avokado je veoma ukusan i koristan. Međutim, kako ga čuvati kada ga kupimo – saznaćete u narednim redovima. Generalno, trebalo bi da izaberete meki avokado ako želite da ono što kuvate bude ukusnije. Ako je malo čvršći i koža mu je takođe svetla, onda je dobar i možete ga kupiti. Evo kako da čuvate ceo ili polovinu avokada.
Čuvanje avokada:
Da bi se dobilo ukusno jelo, avokado mora biti dobro sazreo. A da bi se to dogodilo, morate znati kako da ga pravilno skladištite. Najbolji način za čuvanje avokada je u papirnoj kesi koja sadrži jabuku i na sobnoj temperaturi. Jabuka oslobađa gas koji se zove etilen, koji pomaže avokadu da brže sazri.
- Čuvanje celog avokada - Ako je vaš avokado ceo i nije potpuno zreo, ne treba ga čuvati u frižideru, već na sobnoj temperaturi. Ne treba ga ostavljati na previše svetla;
- Čuvanje pola avokada - Ako ćete koristiti samo polovinu svog avokada, skladištenje ostatka je izazov. Deo koji ostaje otvoren čini avokado podložnijim mikrobima koji izazivaju trulež.
A evo kako pravilno uskladištiti pola avokada:
- Ne uklanjajte košticu avokada sa ostatka koji nećete koristiti;
- Koštica dugo čuva svežim deo koji se ne koristi;
- Dobro je da deo avokada koji nećete koristiti umotate providnom folijom za sveže skladištenje;
- ovako pripremljenu polovinu avokada možete staviti u frižider.
Kada je avokado zreo, treba ga brže iskoristiti jer će vrlo brzo krenuti da se kvari.
A ovde možete videti neke ideje za namaze od avokada, salate od avokada ili druge recepte sa avokadom.
Komentari