Bonapeti.rs»Saveti»Kako da zamrznete karfiol i brokoli?

Kako da zamrznete karfiol i brokoli?

Kako da zamrznete karfiol i brokoli?

Karfiol i brokoli su u grupi najkorisnijeg povrća, jer su bogati vitaminima i mineralima. Ova dva povrća pomažu u jačanju imunološkog sistema i štite naše telo od bolesti jetre i raka.

Karfiol i brokoli usporavaju starenje i veoma su dobar izbor za osobe sa anemijom. U principu, zamrznuto povrće možete nabaviti u bilo kojoj prodavnici, ali je još bolje ako ga sami zamrznete, a evo i kako.

Zamrzavanje karfiola i brokolija:

1. Prvo što treba da uradite je da kupite kvalitetan brokoli i karfiol, čak i ako morate da platite malo više za njih;

2. Pre nego što počnete da ih zamrzavate, morate ih blanširati kako bi zadržali boju, teksturu i ukus;

3. Međutim, pre nego što ih blanširate, morate ih dobro oprati. Da biste to uradili, prvo morate podeliti karfiol i brokoli u cvetiće i ukloniti stabljike. Zatim se dobro operu i sada se mogu blanširati;

4. Oba povrća blanširajte oko 7 minuta. A to radite u kipućoj, slanoj vodi. Morate imati duboki lonac ili ih blanširati u delovima. Važno je da u vodu stavite so, a vreme koje ih blanširate ne treba da bude kraće od 5 minuta;

5. Kada je povrće već blanširano, prelijte ga hladnom vodom i jako dobro ocedite. Ako je potrebno, povrće vrlo pažljivo osušite krpom;

6. Kada su brokoli i karfiol spremni za zamrzavanje, stavite ih u kese, lagano ih pritiskajući da ne zauzmu mnogo prostora u vašem zamrzivaču. Takođe je važno ukloniti vazduh iz kesa i tek onda ih zatvoriti;

7. Radi vaše udobnosti, dobro je napraviti različite porcije zamrznutog brokolija i zamrznutog karfiola, u zavisnosti od toga koje jelo kuvate. Ako imate samolepljivu papirnu traku, dobro je da napišete količine i datum kada su zamrznuti. Ovo je sve za vaše lakše snalaženje kasnije.

A ako već imate pripremljen zamrznuti brokoli i karfiol, delimo vam naše ukusne predloge gde možete da ih upotrebite:

- brokoli u rerni;

- pohovani karfiol;

- brokoli sa pečurkama;

- brza turšija sa karfiolom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji