Hleb sa kvasom je kategorično bolja i zdravija verzija koju možete da preferirate u asortimanu proizvoda od testa.
Hleb sa kvasom se pravi bez dodatog kvasca. Hleb raste prirodno, pri čemu kvas daje hlebu bolju teksturu, kao i kiseo, blago oštar ukus. Kvas se pravi od vode i brašna i fermentiše se tokom 5 do 10 dana. Možete da držite kvas duži vremenski period, dodajvajući vodu i brašno svakog dana, kako biste ga "hranili".
Prilikom pripremanja hleba stavlja se 100 g gotovog kvasa i ostavlja se na sobnoj temperaturi da naraste. Pre toga se pomeša sa 300 g brašna, ½ kašičice soli i 300 ml mlake vode.
Pre pravljenja hleba se odvoji 100 grama gotovog kvasa, a ostali kvas se pokriva tako što se pravi otvor, kako bi mu se dala mogućnost da "diše". Čuva se u frižideru, kako bi se koristio za pravljenje drugih hlebova sa kvasom.
Jedanput nedeljno ovaj kvas se "hrani" tako što se vadi na sobnu temperaturu, sačeka se da nabubri i ostavlja se na toplom na pola sata, sat vremena. Ako se pojavi sloj vode na površini, izmeša se u smesu ili se prosipa.
Pogledajte i nekoliko ideja za:
- Hleb bez kvasca;
Komentari