Bonapeti.rs»Saveti»Koliko kvasa se stavlja za jedan hleb?

Koliko kvasa se stavlja za jedan hleb?

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4516055
Koliko kvasa se stavlja za jedan hleb?

Hleb sa kvasom je kategorično bolja i zdravija verzija koju možete da preferirate u asortimanu proizvoda od testa.

Hleb sa kvasom se pravi bez dodatog kvasca. Hleb raste prirodno, pri čemu kvas daje hlebu bolju teksturu, kao i kiseo, blago oštar ukus. Kvas se pravi od vode i brašna i fermentiše se tokom 5 do 10 dana. Možete da držite kvas duži vremenski period, dodajvajući vodu i brašno svakog dana, kako biste ga "hranili".

Prilikom pripremanja hleba stavlja se 100 g gotovog kvasa i ostavlja se na sobnoj temperaturi da naraste. Pre toga se pomeša sa 300 g brašna, ½ kašičice soli i 300 ml mlake vode.

Pre pravljenja hleba se odvoji 100 grama gotovog kvasa, a ostali kvas se pokriva tako što se pravi otvor, kako bi mu se dala mogućnost da "diše". Čuva se u frižideru, kako bi se koristio za pravljenje drugih hlebova sa kvasom.

Jedanput nedeljno ovaj kvas se "hrani" tako što se vadi na sobnu temperaturu, sačeka se da nabubri i ostavlja se na toplom na pola sata, sat vremena. Ako se pojavi sloj vode na površini, izmeša se u smesu ili se prosipa.

Pogledajte i nekoliko ideja za:

- Hleb bez kvasca;

- Pogaču sa sodom;

- Integralni hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji