bonapeti.rs»Saveti»Kako da osušite kupine?

Kako da osušite kupine?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
1472
Kako da osušite kupine?

Kupine su voće visokog kvaliteta ukusa i nutritivnog sadržaja. Nude niz dragocenih koristi za organizam, pa se široko koriste u pripremi raznih recepata, poslastica, čajeva i kompota.

Da biste pripremili ukusno jelo uz učešće kupina, najčešće ćete morati da ih osušite unapred za tu svrhu.

Bez obzira na to koji metod odaberete da sušite kupine, važan uslov je da ih dobro sortirate. Zatim morate pažljivo ukloniti listove i stabljike. Prilikom pranja morate biti delikatni kako ne biste oštetili integritet voća.

Pravo sušenje kupina može se obaviti na različite načine. Možete koristiti električnu sušilicu ili rernu. Prvo ih treba zagrejati na 70 stepeni, a dva sata kasnije - smanjiti temperaturu na 40 stepeni. Ukupno vreme sušenja je oko 6-7 sati.

Ako nemate poseban uređaj, možete koristiti tradicionalni metod - ostavite voće na suncu. Međutim, tada ćete morati da čekate znatno duže, jer je kupini potrebno najmanje 1 dan izlaganja suncu.

Nakon što se dobro osuše, preporučljivo je ukloniti sve pokvarene ili oštećene plodove. Zatim gotove kupine možete zatvoriti u čistu i suvu teglu ili u odgovarajuću kutiju.

Pogledajte i neke ideje za:

- kolače sa kupinama;

- slatko od kupina

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji