Margarin, koji se naziva i biljni maslac ili maslac bez mleka, često se koristi kaozamena za kravlji maslac.
Za pripremu margarina koriste se biljne sirovine ili vrlo mala količina obranog mleka. Margarin se može čuvati na hladnom mestu i treba ga potrošiti u roku od dva meseca nakon otvaranja.
Margarin ima veoma široku i raznovrsnu upotrebu. Koristi se kao sastojak u pripremi raznih proizvoda kao što su kolači, krofne i peciva.
Margarin se sastoji od polizasićenih i monozasićenih masti koje pomažu u snižavanju lipoproteina, što je loš holesterol.
Da bismo produžili rok trajanja margarina, trebalo bi da ga čuvamo u frižideru. Neotvoreni margarin traje 3-4 meseca.
Kada se kutija otvori, margarin treba čuvati u frižideru na temperaturi ispod 4 stepena i upotrebiti ga u roku od dva meseca. Vek margarina se može produžiti do 8 meseci zamrzavanjem u komori.
Držite margarin dalje od izvora toplote.
Nemojte koristiti visoku temperaturu za odmrzavanje margarina pre nego što ga ponovo upotrebite, jer to može promeniti njegov ukus i teksturu.
Odmrznite margarin tako što ćete ga držati u kutiji na sobnoj temperaturi, što može potrajati i do 4 sata.
Sa margarinom možete pripremiti mnoge ukusne recepte kao što su:
- male kiflice;
- kolači od masnog testa.
Komentari