Susam se može koristiti za pripremu hleba, peciva, keksova i štapića od hlebnog testa. Glavni je sastojak azijske kuhinje i koristi se u pripremi mnogih jela - od sušija do supa.
Takođe u kulinarstvu, posebno je pogodan za ubacivanje u pohovanje prilikom pripreme hrskavih prženih pilećih zalogaja (može i od sira, kačkavalja, povrća i sl.) prekrivenih hrskavim pankom ili prezlama.
Prilikom pohovanja piletine naizmenično utapanjem prvo u brašno, pa u jaje, pa u prezle (sa susamom), uvek se određuje mokra i suva ruka. Ovo je tehnika koja odlično služi.
Za pohovanje sa susamom oko 800 grama pilećeg filea, isečenog na komade, biće vam potrebno:
- 1/4 šolje višenamenskog brašna
- so i sveže mleveni biber
- 2 jaja
- 1/2 šolje panko prezli
- 1/4 šolje belog susama
- 2 kašike crnog susama (može i beli)
- biljno ulje, za prženje
Za pohovanje piletine u posudi, prvo začinite brašno sa obilnim prstohvatom soli i bibera.
U drugoj posudi umutite jaja sa kašikom vode.
U trećoj posudi pomešajte panko prezle sa belim i crnim susamom dok se ravnomerno rasporede.
Prvo uvaljajte pileće zalogaje u brašno da ih prekrijete i otresite višak brašna. Zatim umočite u jaja, okrećući da se obloži sa obe strane, a zatim prebacite u posudu sa prezlama i susamom.
Pokrijte prezlama i susamom odozgo, a zatim okrenite i pritisnite dok ceo zalogaj ne bude ravnomerno obložen. Prebacite na tanjir ili dasku za sečenje i ponovite postupak sa preostalim zalogajima.
Zatim pržite u tiganju ili ispecite u rerni pohovane komade.
Sa ovom smesom za pohovanje od susama možete pripremiti i:
- pohovani sir.
Komentari