Jasmin pirinač je posebna sorta pirinča koja ima duga zrna. Raste u planinskim predelima severoistočnog Tajlanda. Ako imate takav pirinač i ne znate kako da ga pripremite, onda čitajte dalje i saznaćete pravi način.
Tajna savršeno kuvanog jasmin pirinča leži u kuvanju sa vrlo malo vode. Kod ove vrste pirinča, proporcija je 1 šolja pirinča na šolju i po vode.
Kada se šerpa stavi na šporet, njen poklopac mora biti dobro zatvoren. Nakon što voda proključa, kuvajte 20 minuta na laganoj vatri. Zatim lagano promešajte viljuškom i ostavite da odstoji 5 minuta.
Tokom kuvanja, jasmin pirinač se ne lepi i ostaje veoma lagan i prozračan. Jasmin pirinač se vrlo često služi sa voćem i slatkim sirupom.
Jasmin pirinač savršeno ide sa sosom od ananasa ili sosom od ostriga, kao i sa povrćem i ribom.
Međutim, ne treba ga kombinovati sa senfom i medom, jer mu oni uništavaju aromu. Odlično se slaže sa morskim plodovima, ali bez težih soseva jer će otupiti njegov odličan ukus.
A u ova dva predloga možete videti i kako da se pripremi mleko sa pirinčem i pirinač sa svinjetinom.
Komentari