Avokado se ne bez razloga svrstava među 10 najzdravijih namirnica na svetu. Takođe se naziva i krokodilska kruška, a avokado se odlikuje korisnim sastavom i karakterističnim kvalitetima ukusa.
Voće ima meksičke korene, pa se nalazi u nekim od najpopularnijih tradicionalnih jela u meksičkoj kuhinji, kao što je gvakamole. Avokado dobija svetsku popularnost zbog svog izuzetnog sastava. Sadrži preko 20 različitih minerala i vitamina, uključujući kalijum, magnezijum, mangan, gvožđe, fosfor, cink, vitamine B i C.
Zbog svog korisnog sastava i specifičnog bogatog ukusa, avokado ima široku primenu i koristi se u raznim vrstama jela.
Međutim, kako pravilno konzumirati avokado?
Uprkos popularnosti avokada, i dalje postoji tendencija da se konzumira nepravilno. Prvo je obavezno dobro oprati voće mlakom vodom, pa ga po dužini iseći na dve jednake polovine. Rez se pravi duž duge, a ne kratke strane ploda. Zatim uz pomoć kašike izvadite orah i pređete na ljuštenje.
Većina ljudi jede avokado kašikom, kopajući po njemu. Međutim, prema naučnicima, ovaj način konzumiranja uništava korisna svojstva avokada.
Zbog toga, avokado treba konzumirati tako da ga pažljivo oljuštite kako bi se sačuvao tamnozeleni deo ispod ljuske. Baš taj deo ploda sadrži glavne korisne komponente avokada - antioksidante, vlakna, masne kiseline, minerale i vitamine.
Zbog toga je preporučljivo da se ljuštenje radi finom ljuštilicom ili nožem, a ne priborom za jelo.
Pročitajte i kako brže da sazri avokado, kako čuvati avokado i za šta je dobro ulje avokada.
Takođe pročitajte kako čuvati avokado, kako zamrznuti avokado i kako oljuštiti avokado.
Komentari