Bonapeti.rs»Saveti»Kako i koliko dugo kuvati kinou?

Kako i koliko dugo kuvati kinou?

MarianeMariane
Džedaj
1461194
Kako i koliko dugo kuvati kinou?
Fotografije: Sevda Andreeva

Kinoa, koja je tradicionalna namirnica starosedelačkog stanovništva Južne Amerike, sve je prisutnija na trpezi kod nas. Mnoge domaćice se plaše da eksperimentišu sa ovom nama nepoznatom žitaricom i na trpezi posluže različita jela sa kinoom.

Kinoa se lako može koristiti kao zamena za pirinač, kus-kus ili bulgur, posebno se uspešno kombinuje sa svežim povrćem, čak se od nje mogu pripremiti i dijetalne pljeskavice ili palačinke sa kinoom.

Razlozi zbog kojih sve više domaćica kuva sa kinoom je to što ona ne sadrži gluten, što je čini posebno pogodnom za osobe sa netolerancijom na gluten. Pored toga, kinoa sadrži sve esencijalne aminokiseline, ima visok balans proteina i odličan ukus koji se dopada većini ljudi.

Kuvanje kinoe uopšte nije teško, pa čak i ljudi bez iskustva u kuhinji mogu se nositi sa ovim kulinarskim zadatkom.

Pre svega, kinou treba dobro isprati pod tekućom vodom kako bi se iz nje uklonili svi saponini. Neki kuvari preporučuju čak i potapanje na 5-10 minuta u vodi, ali je dovoljno i ispiranje. Kinoa se zatim prelije vodom u odnosu 2:1, dovede do ključanja i krčka oko 15 minuta. Za to vreme zrna će nabubriti i povećati zapreminu četiri puta. Bela zrna kinoe će postati providna i oko svakog će se formirati mali krug.

Ako volite kinou, preporučujemo vam da isprobate ove recepte salata od kinoe ili ćuftice od kinoe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji