Bonapeti.rs»Saveti»Kako se čuva smeđi šećer?

Kako se čuva smeđi šećer?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Kako se čuva smeđi šećer?

Smeđi šećer od trske je dijetetski izvor ugljenih hidrata, pogodan za uravnoteženu ishranu. Ovaj proizvod je došao iz Indije i počeo se širiti u mnogim zemljama.

Smeđi šećer se proizvodi od šećerne trske, ne rafiniše se, podvrgava se minimalnom čišćenju, zahvaljujući čemu se čuva melasa – ostaci soka od trske. To ga čini ne tako suvim kao beli šećer.

Šećer obično treba čuvati dobro umotan, na suvom, tamnom mestu. U ovom obliku može se čuvati godinama i zadržati svoje kvalitete nepromenjene.

Obično je šećer previše koncentrisan i mikroorganizmi ne mogu da rastu na njemu. Ali kod smeđeg šećera postoji određena razlika od belog šećera - ima veći sadržaj vode i stoga je idealan za rast plesni i drugih mikroorganizama.

Zbog toga smeđi šećer treba čuvati u veoma suvom obliku. Takođe, insekti kao što su mravi ili bubašvabe mogu da grizu papirne omote šećera.

Iz navedenih razloga, preporučuje se smeđi šećer da se čuva u staklenoj ili keramičkoj posudi (tegli) sa poklopcem koji dobro zatvara. Po mogućstvu u hermetički zatvorenoj posudi.

Dozvoljeno je i skladištenje u glinenim posudama, ali one moraju imati sjajni sloj da ne propuštaju vlagu. Sobna temperatura je prihvatljiva za čuvanje smeđeg šećera. Samo ne bi trebalo da dozvolite blizinu smrdljivih proizvoda, jer mogu da apsorbuju strane mirise.

Pogledajte takođe karakteristike smeđeg šećera kao i koja je razlika između vrsta smeđeg šećera.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji