Kapućino je jedan od najpoznatijih italijanskih napitaka. Priprema se od kafe i mleka. Kapućino, kažu istinski poznavaoci, treba da sadrži 25 ml espresa i 125 ml hladnog mleka koje je umućeno na pari – pri tom procesu mleko se zagreva od 4 stepena do čak 55 stepeni.
Mleko za dobar kapućino mora biti kravlje mleko, sveže i sa oko 3,5% masti. Mleko za kapućino se umuti u odgovarajućoj posudi od nerđajućeg čelika tako da nema nečistoća i drugih aroma. Ovo su generalno najvažnija pravila za pravljenje kapućina. Takođe pogledajte kako da ga pripremite korak po korak: Napravite 1 šoljicu vrućeg espresa. Sipajte ga u širu šolju tako da zauzme oko četvrtine zapremine.
Zagrejte 0,5 šolje mleka i sipajte ga unutra. Dobro promešajte. Još pola šoljice mleka se zagreva kroz parni priključak aparata za kafu dok ne zapeni i ne postane gusto poput krema.
Dobijeni krem prelijte preko kafe. Možete čak pokušati da napravite neku vrstu oblika - srce, list ili drugi. Po želji pospite sa malo cimeta i odmah poslužite. Kapućino treba popiti odmah, pre nego što se pena spusti.
Ako volite da pijete kafu, svakako probajte jednu od ovih:
- recepti za kafu;
- recepti za frape;
- ili napravite sopstvenu domaću tursku kafu.
Komentari