Bonapeti.rs»Saveti»Šta je krem freš i kako se pravi?

Šta je krem freš i kako se pravi?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224046
Šta je krem freš i kako se pravi?

Biblija gurmana definiše krem freš (creme fraiche) u naletu patriotizma kao francuski mlečni proizvod napravljen od pasterizovanog kravljeg mleka.

Reč je o pavlaci u koju je dodata kultura mlečnih bakterija, koja pavlaku zgušnjava i daje joj poseban ukus svojom oštrinom, a da je ne pretvori u sir.

Francuska kuhinja se s pravom smatra jednom od najomiljenijih i najpoznatijih kuhinja na svetu. Među svim vrstama jela i namirnica iz ove kuhinje, dosta ljudi širom sveta je zaljubljeno u čuvene francuske poslastice.

Bilo da je u pitanju krem brule, ekler ili bilo koji drugi desert iz ove kuhinje, to je nivo iznad svih njih. Jedna od tajni velikog uspeha ove kuhinje krije se u odličnim sirovinama, posebno u svežoj pavlaci ili creme fraiche-u.

Dakle, ako želite da naučite kako da napravite krem freš kao u Francuskoj, imate sreće. Evo recepta za brzi domaći krem fraš za različite namene. Ne treba propustiti.

Kako da lako napravimo krem freš

Ova bogata i ukusna pavlaka se uglavnom koristi za deserte, sosove, pa čak i kao namaz na sveže hlebove i peciva koje pravite kod kuće.

Za domaći krem freš potrebno vam je:

kisela pavlaka - 200 g

slatka pavlaka - 200 g

prstohvat soli

Način pripreme krem freša

Pomešajte sve sastojke u šerpi. Zagrevajte na laganoj vatri nekoliko minuta dok temperatura ne dostigne 37 stepeni.

Trebalo bi da koristite termometar (iako možete da proverite prstom da biste bili sigurni da nije prevruće).

Uklonite sa vatre i prebacite u posudu za skladištenje 24 sata na sobnoj temperaturi.

Proverite da li je krem postao boje slonovače i kiselkast i ako jeste, stavite u frižider. Ako ne, ostavlja se van frižidera još 24 sata dok se masa ne stabilizuje.

Krajnji rezultat je krem meke i bogate i guste teksture sa blagom kiselinom.

Krem freš može da se čuva u frižideru do dve nedelje.

Creme fraiche se koristi za pripremu omiljenih poslastica u Francuskoj tart Flambe, poznatog u Nemačkoj kao Flam Kuhen.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji