Bonapeti.rs»Saveti»Kako očistiti zamrzivač?

Kako očistiti zamrzivač?

Kako očistiti zamrzivač?

Ako želite da očistite svoj zamrzivač, ali ne znate kako, u ovom tekstu ćemo vam pomoći da se orijentišete. Evo kako da očistite zamrzivač!

1. Prva stvar koju treba da uradite je da isključite zamrzivač. Čak i ako vaš zamrzivač ima automatski prekidač, dobra je ideja da ga isključite iz mreže. Ako to ne učinite, opasnost od strujnog udara je velika. Takođe treba da se uverite da je vaš zamrzivač na mestu gde ni pod ni zamrzivač neće biti oštećeni. Ako je potrebno, možete staviti novine ili peškire ispod zamrzivača tako da prljavština ne pada na pod;

2. Pregledajte sadržaj zamrzivača i bacite sve što više nije za jelo. Veći zamrzivači drže više hrane, a sasvim je moguće da ste zaboravili neku zimnicu koja je bila unutra već duže vreme. Dobra je ideja da na sve proizvode u uređaju zalepite etikete sa datumima. Ako zamrznutu hranu niste vi napravili, već je u pakovanju kupljenom u prodavnici, napravite listu datuma svih proizvoda. Dobro je pogledati hranu i pomirisati je. Nakon toga hranu kojoj je istekao rok trajanja treba baciti. A evo nekoliko saveta o tome kako prepoznati smrznutu pokvarenu hranu:

- ako vidite čudnu promenu boje hrane, bacite je;

- ako postoji loš miris;

- ako vidite led na hrani u pakovanju, a ne na pakovanju;

- ako je istekao rok trajanja;

Sva zamrznuta hrana i drugi proizvodi se zatim stavljaju u plastične kontejnere za skladištenje ili velike kutije sa poklopcima. Dobra je ideja da svu hranu čuvate u dobro zatvorenim hermetički zatvorenim kontejnerima, to će sprečiti odmrzavanje hrane dok čistite zamrzivač.

3. Treba da ubrzate odmrzavanje zamrzivača, a evo i kako:

- Stavite veliku posudu tople vode u zamrzivač. Zatvorite ga i pustite da toplota i para otope led. U zavisnosti od toga koliko je zamrznut vaš zamrzivač i koliko leda ima, kao i veličine vašeg zamrzivača, možda ćete morati da promenite posudu za vodu nekoliko puta ako voda nije odgovarajuće temperature;

- Koristite stari fen za kosu i uključite ga na slabo. Usmerite ga na strane zamrzivača. Morate paziti da led, koji je već postao voda, ne dođe u kontakt sa fenom, kako ne bi došlo do kratkog spoja ili strujnog udara.

4. Očistite unutrašnjost zamrzivača. Nakon što se led već otopi, potrebno je da otvorite cev kroz koju voda izlazi iz zamrzivača. Morate staviti neku vrstu posude u koju će teći voda. Sačekajte da sva voda isteče. Zatim uzmite ono čime ćete čistiti zamrzivač, a to može biti sapun za suđe ili soda bikarbona sa sirćetom. Stavite malo tečnosti za sudove ili drugog sredstva za čišćenje u posudu i dodajte mlaku vodu. Koristeći krpu natopljenu sredstvom za čišćenje, operite unutrašnjost zamrzivača. Uklonite police, ako ih ima, i operite ih u lavabou ili pod tušem da biste uklonili prljavštinu i dezinfikovali ih. Zatim isperite unutrašnjost zamrzivača i ostavite da se osuši na vazduhu, ili možete koristiti pamučnu krpu da biste ga brže osušili. Ako još uvek postoji loš miris u vašem zamrzivaču, stavite paket sode bikarbone i zatvorite zamrzivač na nekoliko sati;

5. Organizujte svoj zamrzivač. Kada je zamrzivač već očišćen, možete da odložite sve što ste izvadili. Ako ne želite ponovo da čistite zamrzivač i zaboravite hranu koja je ostala, pravilno rasporedite sve proizvode. Na dno zamrzivača stavite sve namirnice koje imaju duži rok trajanja. Meso treba skladištiti po kategorijama pozadi. Ostale vrste hrane stavljaju se odvojeno. Na vrh stavite hranu koju najčešće kuvate. Kada se organizujete i pravilno rasporedite hranu, uštedećete mnogo prostora. Ako ste napravili spisak hrane koju stavljate u zamrzivač, možete je zalepiti na vrata uređaja. Takođe je lepo imati olovku ili flomaster pored svog zamrzivača. Ovo će vam pomoći da precrtate namirnice sa liste kada uzmete hranu.

U dobro očišćenom zamrzivaču možete uspešno čuvati lišće vinove loze za zimu, zamrznuto meso, domaći sladoled, zamrznute masline, paprike za zimu itd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni