Sočivo je vekovima poznato jelo, koje je postalo omiljeno u balkanskoj kuhinji, a njegovim jednostavnim pripremanjem postaje još rasprostranjenije i omiljeno.
Kuvanje sočiva uključuje tri faze. Prva je njegovo ispiranje. Ovo je važan korak koji ne treba zanemariti.
Postoje različiti načini za pranje sočiva, ali najjednostavniji je da ga prelijete hladnom vodom i dobro isperite da biste uklonili sve zagađivače.
Zatim uklonite kontaminiranu vodu i vaše sočivo je spremno za sledeću fazu kuvanja. Obično je potrebno oko 40 minuta u zavisnosti od vrste odabranog sočiva. Za kuvanje sočiva obično je odnos sa toplom vodom 1:2.
Nakon što je sočivo skuvano, možete da pređete na njeno istinsko kuvanje, zajedno sa začinima i povrćem. Obično se potrebne mere i količine za njegovu pripremu u ovoj fazi izražavaju u odnosu 3 šolje vode na 1 šolju sočiva ili 3:1.
Ove količine vode za sočivo u velikoj meri zavise od gustine jela koju želite da postignete. Ako ciljate na gusti efekat čorbe od sočiva, možete dodati 2 ili 2,5 šolje vode u 1 šolju sočiva i kontrolisati gustinu jela.
Komentari