Strastveni vinari će vam reći da se dobro vino pravi od kvalitetnog grožđa. Ono na šata oni misle je, da grožđe mora biti dobro zrelo, sa visokim sadržajem šećera i ubrano u pravo vreme.
Sadržaj šećera u grožđu se meri odmah nakon što se izgnječi i stavi u posudu gde će se odvijati burna fermentacija.
Po pravilu, sadržaj šećera u crnim vinima treba da bude u rasponu od 22-24 odsto, dok je kod belih vina oko 18-20 odsto. Ako je manji, možete dodati šećer da šira fermentiše.
Količina šećera zavisi od toga koji nivo šećera pokušavate da postignete, a za svaki procenat manje od željenog treba dodati 1 kg šećera na 100 litara šire.
Šećer se na laganoj vatri rastvara u malo šire (nikada u vodi) i dodaje u zgnječeno grožđe pre procesa burne fermentacije.
Pogledajte i kada se vino istače iz šire, kako sevino bistri i koje se začinsko bilje stavlja u vino.
Komentari