Sveže ceđeni sok od grožđa je neverovatno aromatičan i ukusan, ali obično ubrzo nakon ekstrakcije počinje da fermentira. Uskoro ništa ne ostaje od slatkoće i arome jer sok od grožđa prolazi kroz prirodne procese fermentacije dok postaje belo vino ili crno vino.
Ali postoji način da se ova fermentacija prekine, tj. sok od grožđa treba da se "preseče" dok je najslađi i dugo zadržava autentični ukus.
Evo kako da napravite sok od grožđa u kućnim uslovima. Dobro sazrelo vinsko grožđe se opere obilnom količinom vode, pa se zrno po zrno skine sa grozda i presuje. Dobijeni sok od grožđa (šira) se ostavi da se slegne talog na dno, nakon čega se filtrira kroz tanku gazu.
Postupak se ponavlja još jednom ili dva puta, nakon čega se sok od grožđa sipa u bure ili drugu odgovarajuću posudu. Da bi se "presekao"sok od grožđa i prirodni procesi fermentacije, dodaje se natrijum benzoat čija je količina 1 gram na 1 litar soka od grožđa.
Sok se dobro izmeša, pokrije poklopcem i čuva na suvom i hladnom mestu. Na taj način može da sačuva svoje ukusne kvalitete najmanje 5-6 meseci.
Takođe pogledajte ove savete o pripremi soka od grožđa, saznajte za šta je sok od grožđa koristan i naučite kako se čuva grožđe.
Komentari