Kiseli kupus je ukusan i veoma koristan proizvod. Od davnina se na našim prostorima pripremao kiseli kupus, a svaka domaćica u prošlosti je savladala tehniku dobro pripremljenog proizvoda.
I danas je kiseli kupus cenjen i voljen u našoj kuhinji. Pripremljen kod kuće, donosi mnogo koristi i radosti. Kiseli kupus i sok od kupusa (rasol) sadrže prirodne proizvode fermentacije koji imaju snažno antioksidativno i imunostimulativno dejstvo. Osim toga, sok od kupusa je veoma osvežavajuće i zdravo piće.
Kiseli kupus se tradicionalno sprema u mesecima novembar-oktobar od dobro sazrelog kupusa. Da bi se dobio gotov proizvod, on mora proći proces fermentacije. Za tu svrhu, salamura se priprema od vode i soli, dodajući 40 grama morske soli po litru vode.
Praktična domaćica može dodati i cveklu, kako bi salamuri kupusa dala prijatnu ružičastu boju i donela dodatnu zdravstvenu korist gotovom proizvodu.
Proces fermentacije počinje nekoliko dana nakon što se kupus prelije slanom vodom. Početak fermentacije može se prepoznati po blagom zamućenju salamure. Kada stvarni proces počne, potrebno je između dve i tri nedelje.
Najbolje je sačekati 21 dan, da biste bili sigurni da su se svi procesi fermentacije smirili i da je kiseo kupus spreman za jelo.
Pogledajte takođe kada kiseli kupus treba preseći, zašto se kiseli kupus ne ukiseli i kako da pravilno čuvamo kiseli kupus.
Komentari