Ako imate više slatkog krompira i želite da ga čuvate duže, onda je ovaj tekst za vas. U ovom savetu ćemo vam reći kako da čuvate slatki krompir duže vreme.
Čuvanje slatkog krompira na sobnoj temperaturi
- Krompir treba da bude svež i što deblji. Ako kupite slatki krompir sa korenom, ili ako sadite slatki krompir i izvučete ga sa korenom, ovo je najbolji način da ga sačuvate, evo kako:
- Ako je vaš slatki krompir okrugao, može se još bolje čuvati na sobnoj temperaturi, a i mnogo je mesnatiji;
- Ako sami gajite slatki krompir i brinete o njemu, viljuškom treba da iskopate rupe 10 ili 15 cm ispod zemlje kako biste mogli da izvučete slatki krompir sa korenom. Morate biti oprezni jer se ova vrsta krompira može vrlo lako oštetiti. Uklonite prljavštinu, ali ne perite korenje;
- Koren čuvajte na mestu gde je temperatura između 24 i 27 stepeni, relativna vlažnost vazduha treba da bude između 90 i 95%. Na ovaj način mogu trajati oko 2 nedelje;
- Dobra je ideja da imate ventilator u prostoriji u kojoj držite svoj slatki krompir za čuvanje, kako biste pomogli u cirkulaciji vazduha. Ovo sprečava truljenje krompira ili stvaranje plesni;
- Morate stalno pratiti temperaturu u prostoriji, kao i vlažnost vazduha;
- Krompir koji je pokvaren treba baciti. Kada se krompir stvrdne, trebalo bi da uklonite sve koji su se pokvarili;
- Možete umotati svaki slatki krompir u novine. Zatim ga možete staviti u kutiju ili korpu;
- Ne stavljajte krompir u vakumski zatvorene kutije;
- Stavite jabuku u posudu u kojoj ćete čuvati slatki krompir. Sprečava proklijavanje krompira;
- Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu;
Čuvanje slatkog krompira u zamrzivaču
- Slatki krompir treba oprati ili oljuštiti;
- Trebalo bi da koristite sveži slatki krompir jer će to produžiti vreme skladištenja;
- Zatim se krompir kuva 15-20 minuta;
- Pre zamrzavanja slatki krompir treba skuvati, jer sirovi mogu da popucaju i izgube ukus i hranljive materije;
- Možete ih iseći u željeni oblik ili napraviti pire od slatkog krompira;
- Ne treba čuvati kuvani slatki krompir ceo;
- Zatim u svaki komad krompira ili u pire dodajte 5 ml soka od limuna. Sok od limuna će sprečiti promenu boje, ali treba da bude u maloj količini kako ne bi promenio ukus krompira;
- Zatim se komadići krompira ili pire ostave da se ohlade;
- Ako krompir čuvate vruć, to može da stvori kondenzaciju u posudi u kojoj ga čuvate, što će oštetiti krompir;
- Zatim se krompir stavlja u posude u kojima će se čuvati. Najbolje je da ga stavite u plastične kese za zamrzavanje ili zapečaćene kutije;
- Ne koristite plastične ili metalne kontejnere za čuvanje slatkog krompira u zamrzivaču;
- Ovako zamrznut, krompir može da izdrži između 10 i 12 meseci;
Pogledajte i koliko dugo se peče slatki krompir i za šta je slatki krompir koristan.
Komentari