Napraviti sok od duda kod kuće nije mnogo teško, a rezultat prevazilazi sva očekivanja.
Za ovo će vam trebati: dud, voda (1 šolja vode na 1 kg ploda), šećer (po ukusu) ili malo soka od limuna.
Prvo uklonite biljne ostatke sa duda, operite ga i dobro osušite. Stavite svo voće u duboku veliku šerpu i dobro ga izgnječite ručnim blenderom.
Zatim sipajte potrebnu količinu vode, stavite lonac na tihu vatru, dovedite do ključanja i kuvajte 5-7 minuta. Uklonite lonac sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
Zatim voćni sok procedite kroz gazu ili kroz sito i kroz nekoliko slojeva presavijene gaze i vratite sok u šerpu. Dodajte šećer po ukusu ako želite slatki sok. Ako želite što zdraviji sok, dodajte malo soka od limuna umesto šećera.
Vratite lonac na malu vatru i uz stalno mešanje dovedite do ključanja. Ovo traje oko 5 minuta.
Sipajte vrući sok od duda u sterilne boce ili tegle, dobro zatvorite i okrenite poklopcima na dole.
Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i prebacite sok na hladno mesto, još bolje - u frižider.
Dakle, sok od duda može da se čuva 8 meseci ili malo više.
Pogledajte još:
Komentari