Složićete se sa nama da nema ništa ukusnije za doručak od mirisne i tople pite sa jajima i sirom. Ali u užurbanoj svakodnevici, sve više domaćica poseže ka policama gotovih kora za pitu u supermarketu, i malo po malo umetnost razvijanja kora za pitu postaje stvar prošlosti.
Danas sve manje domaćica zna kako same da razviju tanke kore, od kojih pripremaju pitu sa prazilukom i mlevenim mesom ili čak novogodišnju pitu sa porukama za sreću. I ovo nije tako teško kao što mislite. Sve što vam treba je vreme, želja i naravno – oklagija.
Kore za pitu je najbolje razviti dugačkom, tankom oklagijom koju ste prethodno pobrašnili.
Dakle, uzmite malu kuglu testa, stavite je na pobrašnjenu površinu i počnite da je ravnomerno razvijate sa svih strana. Kada se kora poveća, lagano je pospite brašnom i obmotajte oko oklagije, a zatim je pažljivo razvijte obema rukama, počevši od sredine i postepeno pomerajući ruke prema kraju.
Kada je razvijete sa jedne strane, potrebno je okrenuti koru i razviti je sa druge strane tako da list bude podjednako tanak. Ne zaboravite da obilno pospite brašnom kako biste sprečili lepljenje kore tokom procesa tanjenja.
Razvijanje treba obaviti postepeno i pažljivo kako se ne bi pocepala kora. Uvija se dok se kroz koru ne mogu „čitati novine“, zatim se pripremljeni fil stavlja na jedan kraj i uvija.
Pogledajte i kako da napravite razvučene kore za pitu i saznajte zašto pita ne narasta.
Komentari