Jedan od načina da impresionirate goste jeste da ih iznenadite domaćom pogačom, i to ne bilo kojom, već pogačom u obliku cveta. Naravno, pravljenje takve pogače nije lak zadatak, ali kada shvatite tačan način njenog oblikovanja, garantovano ćete oduševiti goste gotovim rezultatom.
Dakle, testo je umešeno, naraslo i sve što preostaje je da oblikujete pogaču kao cvet. Preporučujemo da radite nauljenim rukama kako se testo ne bi lepilo za prste.
Podelite testo na dva jednaka dela. Od jednog dela će se formirati krunu, a od drugog - listove i unutrašnjost pogače. Prvi komad testa se deli na pet jednakih delova i svaka kuglica se razvije u koru prečnika oko 22 cm. Razvijene kore se premazuju maslacem i stavljaju jedna na drugu. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Oštrim nožem napravite četiri reza na testu, počevši 1 cm od kraja, prolazeći kroz sredinu i dosežući 1 cm od suprotnog kraja. Formira se osam trouglastih sektora, koji se pažljivo hvataju iz sredine i okreću ka spolja. Na taj način se formira kruna.
Uzimamo preostalu polovinu testa. Od nje se odvaja oko 1/4, od koje će se formirati unutrašnjost pogače. Preostale 3/4 se dele na 5 kuglica i razvijaju u kore prečnika oko 14 cm. Slično kao i kod formiranja velikog venca, formira se i mali.
Razvijeni listovi se premazuju maslacem, poređaju jedan na drugi i stavljaju u sredinu velikog venca. Nožem se prave 4 reza na prednjoj strani testa i sektori se pažljivo okreću. Vodite računa da su rezovi velikog i malog venca razmaknuti, tako da listovi malog venca budu okrenuti između dva lista velikog, a ne da se preklapaju.
Od preostalog testa oblikujte nekoliko kuglica različitih veličina, koje će činiti središte cveta. Po želji, oblikovanu pogaču premažite žumancem i pecite u zagrejanoj rerni dok ne bude gotova.
Pogledajte i kako da održite pogaču mekom i saznajte kada treba premazati pogaču žumancem. Obavezno isprobajte naše recepte za pogaču Sunce ili našu omiljenu pamuk pogaču.
Komentari