Jujuba, poznata i kao kineska urma, žižula i čičimak je voće koje se može čuvati na različite načine u zavisnosti od faze zrelosti i vremena koliko želite da ostane sveža. Pravilno čuvanje jujube je važno za produženje roka trajanja voća i očuvanje njegovog ukusa i nutritivnih svojstava.
Čuvanje sveže jujube
Kada je jujuba potpuno zrela i sveža, hrskava je i ima teksturu sličnu jabuci. Najbolje mesto za čuvanje ove vrste jujube je frižider. Sveže voće se može čuvati u odeljku za voće i povrće, poželjno u plastičnoj kutiji ili kesi kako bi se sprečio gubitak vlage. Pod ovim uslovima, jujuba može ostati sveža 1 do 2 nedelje.
Čuvanje sušene jujube
Ako želite da čuvate jujubu duže vreme, možete je ostaviti da se osuši. Sušena jujuba je slična urmi i može trajati mesecima bez gubitka nutritivne vrednosti. Da biste ga osušili, ostavite voće na provetrenom mestu ili ga dehidrirajte u sušari za voće. Kada se potpuno osuši, voće se može čuvati u staklenim teglama ili hermetički zatvorenim posudama na hladnom i suvom mestu. Na ovaj način čuvana, jujuba može trajati 6-12 meseci.
Zamrzavanje jujube
Jujuba se takođe može zamrznuti ako želite da je čuvate još duže. Pre zamrzavanja voća, dobra je ideja da ga dobro operete i osušite. Možete je zamrznuti celu ili iseći na komade. Zamrznuta jujuba se može čuvati u zamrzivaču do godinu dana. Važno je čuvati voće u hermetički zatvorenim kesama ili posudama kako ne bi upijalo vlagu ili mirise iz druge hrane u zamrzivaču.
Čuvanje na sobnoj temperaturi
Sveža jujuba se takođe može čuvati na sobnoj temperaturi kratko vreme. U zavisnosti od temperature u prostoriji, jujuba može trajati i do 3-4 dana, ali nakon toga može početi da gubi svoju hrskavost i svežinu. Za duže skladištenje na sobnoj temperaturi, preporučuje se da voće bude u suvoj prostoriji sa dobrom ventilacijom, dalje od direktne sunčeve svetlosti.
Saveti za optimalno skladištenje jujube
- Redovno proveravajte stanje jujube, posebno ako je čuvate u frižideru ili na sobnoj temperaturi. Ako neki plodovi počnu da trule, odvojite ih od ostalih kako biste sprečili kvarenje cele količine;
- Važno je pakovati jujubu u odgovarajuće materijale kao što su plastične kese, kutije ili tegle kako biste izbegli kontakt sa vazduhom, što može dovesti do brzog kvarenja voća;
- Prilikom čuvanja sveže jujube u frižideru, važno je kontrolisati vlažnost vazduha. Ako je frižider previše suv, voće može izgubiti vlagu i postati mekano.
Pravilno skladištenje jujube zavisi od toga koji period skladištenja želite da postignete i kako više volite da konzumirate voće - sveže, sušeno ili zamrznuto. Ovim metodama možete sačuvati kvalitet jujube i uživati u njoj duže vreme.
Pogledajte i koje su koristi od čaja od jujube, kao i ukusne ideje sa jujubom. Obavezno se upoznajte i sa svim koristima od jujube, jer su njeni efekti na zdravlje ogromni.
Komentari