Bonapeti.rs»Saveti»Kako se začinjava supa na bugarski način?

Kako se začinjava supa na bugarski način?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se začinjava supa na bugarski način?

Jedna od najkarakterističnijih osobina kod priprema supa i čorbi u bugarskoj kuhinji je postupak začinjavanja. Teško ćete otkriti neku tradicionalnu supu ili čorbu, bez ove vrste začinjavanja. Začinjavanje supa ima dva osnovna cilja - da daje supi i čorbi punoću i finiš, kao i da prikrije eventualne sitne nedostatke u samom jelu.

Najčešći našin začinjavanja supa u Bugarskoj je takozvano začinjavanje kuvanom zaprškom, koja se pravi sa jajetom, kiselim mlekom i brašnom. Ona je poznata i pod nazivom kafanska zaprška, zato što se često upotrebljava u restoranima, kafanama, menzama i drugim objektima društvene ishrane.

Za začinjavanje kuvanom zaprškom trebaju vam 1 jaje, 1 kašika brašna i jedna šolja kiselog mleka. Namirnice se mute do dobijanja homogene smese, koja se polako zagreva na tihoj vatri. Kada se smesa zgusne, u nju se dodaje malo bijona iz supe, kuva se 1-2 minuta, i posle se sve sipa u supu.

Začinjavanje supa i čorbi kuvanom zaprškom ima nekoliko prednosti. Pre svega, smatra se da nije opasna po zdravlje sa aspekta činjenice da jaje nije termički obrađeno. Osim toga kuvana zaprška daje volumen supi i ne kvari se kod ponovnog zagrevanja, koliko god puta to učinili.

Ali kuvana zaprška ima jedan glavni nedostatak - znatno skraćuje rok trajanja supe. Supa, koja se začinjava kuvanom zaprškom treba da se upotrebi u narednih 24-48 sati, jer se kasnije kvari. Kuvanom zaprškom možete začiniti čak i klasičnu pileću supu ili supu sa lopticama od mesa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni