Jedan od najukusnijih načina da se podsetimo mirisa leta i mirišljavog letnjeg voća je da pripremimo slatko od tog voća. Za većinu, slatko od jagoda ili slatko od smokve je kao da zatvoriš deo letnjeg sunca u teglicu i da uživaš u njemu tokom hladnih zimskih dana, kada ga namažeš na krišku hleba.
Ali jedno od pitanja, koja se nameću svim početnicima u kuhinji, pa čak i iskusnim kulinarima je kada je slatko gotovo, dovoljno gusto i spremno za sipanje u pripremljene teglice? Internet je pun različitih saveta, kao što su da se pusti kapljica, da se napravi "put" kašikom i tako dalje. Ali ponekad, koliko i da se trudite da ih poštujete, može da ispadne da ste slatko skinuliranije sa vatre i da je ono preterano retko.
Tada morate znati kako zgusnuti slatko. Prvo što možete uraditi je da slatko vratite iz teglica nazad u posudu za kuvanje i da ga dokuvate do željene gustine. Preporučuje se da to učinite dok je slatko toplo, ali i ako to odlučite kasnije, neće biti fatalno.
Jedan alternativni način da se zgusne slatko, a da garantovano sačuvate cele plodove, jeste da ocedite samo voće, kako biste ga sačuvali, a da dokuvate samo sirup do željene gustine. Možete isto tako da pasirate deo voća da bi se slatko zgusnulo, ili da sirupu od slatka dodate želatin.
Komentari