Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi pektin od jabuka?

Kako se pravi pektin od jabuka?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se pravi pektin od jabuka?

Pektin je deo biljnih vlakana gotovo svog voća, pa i pojedinog povrća. Smatra se da se uz njegovu pomoć telo brže oslobađa toksina, što vodi do zdravog mršavljenja i čišćenja organizma. Zbog toga su dijete sa jabukama, koje su prilično bogate pektinom, toliko popularne.

Pektin se kod nas može kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane u obliku praha, ali veštije domaćice mogu da ga naprave i u domaćim uslovima. Ako spadate u one ljude, koji se pitaju kako se pravi pektin od jabuka, znači da ste na pravom mestu.

Pre svega, trebaju vam jabuke. Preporučljivo je da jabuke budu domaće, a ne uvozne, zbog toga što mogu biti tretirane različitim hemikalijama da bi se sačuvale. Kada ste već nabavili domaće jabuke, treba da ih dobro operete, osušite i očistite. Sa voćke se skidaju kora, drška i seme, nakon toga se seče na parčiće.

Nasečene jabuke se stave u šerpu sa debelim dnom, prelivaju se vodom - 120 ml vode na kilogram jabuka, i stave se da provre. Nakon toga se kuvaju na tihoj vatri oko 25 minuta uz neprestano mešanje. Skidaju se sa vatre i ostave da se ohlade.

Dobijena smesa se cedi kroz sito ili gazu, a sok koji se oscedio je sipa u široku tepsiju. Upravo sok sadrži pektin, ali on je još uvek u tečnom stanju. Zbod toga treba uključiri rernu na 80-100 stepeni i staviti tepsiju sa sokom unutra na 5-6 sati, ili dok ne ispari voda. Na dnu tepsije ostaće sitan prah braon moje - upravo to je pektin. Pekrin se stavlja u tegle koje se hermetički zatvaraju i može da se čuva do godinu dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni