Bonapeti.rs»Saveti»Od čega se pravi limuntus?

Od čega se pravi limuntus?

MarianeMariane
Džedaj
1461087
Od čega se pravi limuntus?

Mnoge domaćice prave limuntus prilikom pripreme domaćih kolača, slatkiša i td., aki ga često pogrešno povezuju sa limunom, pod uticajem naziva i ukusa.

Limuntus je vinska kiselina, u obliku belog kristalnog praha jako kiselog ukusa, koji se danas dobija veštačkim putem, za razliku od bliske prošlosti, kada je limuntus dobijan destilacijom vinskih otpadaka.

Naziv limuntus dolazi iz turskog jezika. On je složenica od reči limun i tuz (so), i bukvalno znači so sa ukusom limuna.

Smatra se da su ljudi znali za limuntus još oko 800.g. Za preteču limuntusa možemo zahvaliti velikom persijskom alhemičaru Džabiru Ibn Hajanu.

Danas se limun prodaje u malim pakovanjima, na kojima je, ne zna se zbog čega, napisano limunska kiselina, uprkos tome što nema ništa zajedničko sa limunom. Ovaj trgovački trik je uveden oko 1989. godine i čuva se do dana današnjeg.

Limuntus ima široku primenu u kulinarstvu i domaćinstvu. Mez malo limuntusa ne mogu se zamisliti naše omiljeno slatko od bresaka u rerni ili slatko od krušaka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji