Kako da osušimo dunje?

Kako da osušimo dunje?
Fotografije: bonapeti.rs

Dunja je jedna od najkasnijih jesenjih voćaka, jer se samo mušmule beru nakon njih. Dunje možemo čuvati u hladnim i provetrenim prostorijama, možemo do njih pripremati slatko, marmeladu i kompot ili ih osušiti. Dunje se suše veoma lako, ali ipak, orate se pridržavati nekih pravila.

Pre svega, voće se može sušiti celo i nasečeno. Manje voće, kao što su trešnje, borovnice, šljive, smokve i dr. suši se celo, ali jabuke, kajsije, kruške i dunje se suše nasečene. Izaberite zdrave dunje, koje nemaju oštećenja i pokvarene delove. Operite ih veoma dobro i nasecite ih na ne previše debele komade i očistite ih veoma pažljivo od semenki.

Potopite komade dunje na oko 3 minuta u slanu vodu – na 1 litar vode stavite po 1 kašičicu soli. Kada to završite, poređajte komade dunje na rešetku ili ih stavite da se suše na suncu. Čim se smrači, unesite voće, a sledećeg dana, kada sunce izađe, iznesite ga ponovo.

Ponavljajte proceduru sve dok se voće ne osuši. Pazite da ne presušite voće, jer će onda izgubiti svoj ukus. Sušene dunje čuvajte u dobro zatvorenim plastičnim kesama na hladnom i suvom mestu, što dalje od insekata i direktnog sunčevog svetla.

Pogledaj više

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji