bonapeti.rs»Saveti»Od čega se pravi ratluk?

Od čega se pravi ratluk?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490183
Od čega se pravi ratluk?

Ratluk se ubraja među najstarija slatka iskušenja na svetu. Smatra se da je prvi put bio pripremljen u vreme Osmanske imperije, kada je sultan naručio svom poslastičaru da pripremi do tada neviđenu poslasticu, kojom će iznenaditi žene u svom haremu. Od tada, do današnjeg dana, ratluk je omiljena poslastica mališana i odraslih. Ali od čega se pravi ratluk?

Ratluk se priprema od skroba, koji je promešan sa zaslađenom vodom. U velikom broju slučajeva, ratluk ima aromu limuna ili ružine vodice. U mnogo recepata, osim osnovnih namirnica, stavljaju se i kikiriki, orasi, pistaći, lešnik i drugiorašasti plodovi. Ratluk se poslužuje nasečen na kockice, koje se uvaljaju u šećer u prahu ili kokosovo brašno.

Interesantan je podatak, da se do kraja 18. veka ratluk zaslađivao melasom od grožđa i medom. Tek krajem veka u proizvodnji ratluka počinje da se koristi šećer. Najbolji majstori za ratluk su naravno u Turskoj, a proizvod se susreće u rumunskoj, kiparskoj, grčkoj i albanskoj kuhinji. U ovim zemljama ratluk je veoma poznat, ali njegova slava se širi na ceo svet i to ne slučajno – njegov ukus je zaista neverovatan.

Pogledajte nekoliko neodoljivih ideja sa ratlukom: Domaća pita sa ratlukom, Slatka salama sa ratlukom i Mali ratluci.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji