Koštunjavo voće i različito seme sadrže dosta masnoća u sebi, što njihovo čuvanje otežava i ono je pravi izazov. Na visokim temperaturama i uz slobodan pristup vazduha, ove masnoće mogu pretvoriti koštunjave plodove u dosta gorak delikates, pa to njihovo čuvanje na otvorenom čini prosto nemogućim.
Iz ovog razloga, kada kupujete koštunjave plodove iz prodavnice treba da proverite da li je pakovanje oštećeno. U slučaju da rešite da kupujete koštunjave plodove na merenje, treba da tražite ono koje ima svežu površinu i prijatan miris, jer su to jasni pokazatelji da je sveže.
Sada vam preostaje da se pobrinete da sirovi orah ostane svež što je duže moguće. Možete ga čuvati u metalnim ili zemljanim posudama koje se dobro zatvaraju i ne dozvoljavaju da uđe vazduh.
Dobra ideja je da sirovi orah čuvate u hermetički zatvorenoj posudi u zamrzivaču. Prema potrebi uzimajte od njih i nakon toga ostatak ponovo vratite u zamrzivač.
Ovo je jedini način da sačuvate za duže vreme antioksidante u plodovima. Toplota i vlaga su idealni uslovi da se razvije buđ po sirovim orasima. Pri prvoj pojavi plesni, treba da ih izbacite, jer nisu za upotrebu i jelo.
Komentari