Glazura daje istančan završni izgled svakom kolaču. Pored toga, odgovarajuća glazura je u stanju da sakrije neke sitne nedostatke ispečenog kolača, kao što su male pukotine i slično. Univerzalna glazura, koja se koristi i za kolače, ali i za mafine i mini kolače, je čokoladna glazura.
Čokoladna glazura za kolač se priprema izuzetno lako. Za nju vam je potrebno pola šolje šećera, 1 kašika kakaa u prahu i 3 kašike svežeg mleka. Namirnice se promešaju i zatim se otope na laganoj vatri.
Kada u smesi glazure počnu da se javljaju mehurići, skinite je sa vatre, ostavite je da se ohladi malo i zatim je nanesite na kolač. Po želji, možete u glazuru dodati 30-40 grama maslaca pre nanošenja, da sve to umutite mikserom i da tada nanesete glazuru preko kolača.
U slučaju da niste ljubitelj čokolade, tada možete da glazirate keks i običnom glazurom od limuna. Glazura od limuna veoma odgovara voćnim kolačima. Za njenu pripremu potrebna su vam 2 limuna, 10 kašika šećera i 100 ml vode.
Limun prelijte vrućom vodom, nasecite ih na komade i usitnite ih blenderom u kašu. U tu masu dodajte šećer i vodu. Smesu kuvajte na slaboj vatri dok se ne zgusne, a nakon toga prelijte kolač, koji ste stavili na rešetku.
Izuzetno ukusna i efektna je i glazura od maslaca. Za nju treba da pripremite 200 g maslaca, 200 g šećera i 1 kesicu vanile. Namirnice promešajte, pa umutite u vazdušast krem. Po želji, u smesu možete dodati maline ili jagode, promešane sa 1 kašikom šećera, sokom od četvrtine limuna i malo narendane kore od limuna.
Komentari