Kupus nalazi u grupi najkorisnijeg povrća, a ima poprilično dugu istoriju upotrebe, ne samo u ishrani, već i kao lek. Kupus je veoma bogat različitim korisnim sastojcima. Veoma je dobar izvor vitamina C, a neki ganazivaju i severni limun, zbog visokog sadržaja vitamina u njemu - čak i većeg sadržaja vitamina C od pomorandže i limuna.
Pored vitamina C, u kupusu ima i mnogo vlakana, kalijuma, mangana, vitamina B6, kao i veoma korisnihomega-3 masnih kiselina. Kupus je dobar izvor i vitamina B1 i B2, a u sastavu ima i magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, proteina i vitamina A.
U kupusu ima i specifičnih fitohemiklalija, poznatijih pod nazivom sulforafan i indol. Kupus je niskolaročina namirnica i zbog toga je veoma dobar za jelo tokom dijeta, Zahvaljujući svom sastavu, kupus pomaže kod detoksikacije i ima veoma dobru sposobnost čišćenja organizma. Kupus pomaže organima da se oslobode štetnih jedinjenja koja se u njima talože.
Smatra se da kupus štiti od pojave raka debelog creva i svih ostalih problema želudca i creva. Sirovi sok od kupusa pomaže kod pojave čira, akupus je izuzetno zdrav i za kardio-vaskularni sistem. Svaki čovek treba da uključi kupus u svoju zdravu ishranu, jer ovo povrće ima jedinstveni sastav i veoma korisne sastojke za zdravlje.
Komentari