Kako izgleda paškanat?

Kako izgleda paškanat?
Fotografije: bonapeti.rs

Paškanat je korenasto povrće, koje liči na svetlu šargarepu i rođak je celera i šargarepe. Paškanat može da se kupi tokom cele godine, ali je njegova prava sezona zima. Povrće ima belu do svetložute boje, malo je žilaviji i tvrđi od šargarepe, ali kada se termički obradi, dobro omekša.

Kada kupujete paškanat, birajte onaj srednje veličine (veličine šargarepe). Povrće ne treba da ima braon pege ili oštećenja. Ako paškanat ima listove, oni treba da budu sveži i zeleni.

Paškanat ima ukus zemlje, ali i slatkast ukus, koji dozvoljava da se koristi za pripremu janija, čorbi i supa, a može se peći i u rerni. Ukus paškanata se veoma dobro dopunjuje uz majčinu dušicu, peršun, beli luk i crn luk. Uz paškanat mogu da se pripreme jela sa mesom, ali i jela bez mesa. Može da se koristi u raznim salatama, da se tanko naseče i da se pripremi kao čips. Od paškanata se priprema i pire za bebe.

Makar i da ne spada u najomiljenije vrste povrća, paškanat ima niz koristi za naše zdravlje. On sadrži velike količine vitamina B3, deluje kao prirodni diuretik, podstiče apetit, reguliše rad digestivnog trakta i pomaže kod zatvora.

Paškanat pomaže kod kamena u bubregu, parazita u crevima, spušta krvni pritisak, stimuliše zaštitne mehanizme organizma. Paškanat smanjuje kolike, a neki ga svrstavaju i u namirnice-afrodizijake.

Pogledajte i neke recepte sa paškanatom: Pire za bebe od paškanata, Čorba od đumbira sa paškanatom i celerom i Pikantni čips od paškanata na sicilijanski način.

Pogledaj više

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji