Kako se pravi suvi kvasac?

Kako se pravi suvi kvasac?

Kako se pravi suvi kvasac?

Ako želite da uživate u mekanom hlebu sa hrskavom korom ili u aromatičnim kiflicama sa vašim omiljenim nadevom, trebalo bi da zasučete rukave i da ih pripremite ih sami. Međutim, bilo bi nemoguće to učiniti bez upotrebe kvasca u pripremi testa za njih.

Kvasac je onaj sastojak od suštinskog značaja koji izaziva hleb da poraste, onaj koji čini lepinju meku kao pamuk i tera kiflice da se tope u ustima. Kvasac sadrži milione malih aktivnih ćelija koje se aktiviraju uz šećer i toplu vodu kod mešenja testa.

U procesu mešenja, male ćelije kvasca se množe, oslobađa se ugljen-dioksid i to tera testo da raste. Kod nas, domaćice vole da koriste sveži kvasac, ispresovan u kocke, ali on ima i svoje nedostatke.

Zbog toga sve više domaćica više voli da koristi suvi kvasac i imaju ga u svojim fiokama. Međutim, pitanje je, kako se pravi suvi kvasac?

Suvi kvasac je napravljen u industrijskim uslovima, proizveden je ekstrudiranjem običnog presovanog živog kvasca. U procesu se dobijaju male granule koje se zatim osuše i pakuju.

U nekim vrstama suvog kvasca u procesu ektrudiranja dodaju se i druge komponente, kao što su antioksidanti, emulgatori i askorbinska kiselina.

Suvi kvasac, takođe nazivan instant ili rastvorljivi kvasac, razvijen je krajem 60-ih godina 20. veka. Zahvaljujući velikoj aktivnosti ćelija kvasca, dužem roku trajanja, lakoći čuvanja i relativno visokoj aktivnosti, koja se može održavati tokom dužeg vremenskog perioda, suvi kvasac je izvrsna zamena za sveži kvasac.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji