Sa približavanjem zime, kada vreme postaje sve hladnije, sve više ljudi razmišljaju o tome da napune jedno burence sa presovanom slaninom. Priprema ovog specijaliteta uopšte nije teška, a kod pravilnog čuvanja, ovaj tradicionalni bugarski specijalitet može da bude na vašoj trpezi čak do proleća.
Najvažniji uslov kog pripreme presovane slanine je da dobijete domaću slaninu od tek zaklane svinje. Nakon toga, slaninu zajedno sa kožom potopite na dan-dva u posoljenu vodu, kako bi se ocedila krv i kako bi se na taj nači produžio rok trajanja proizvoda.
Slaninu ocedite od vode i nasecite je na kvadrate ili pravougaonike. Na dno posude, u kojoj ćete čuvati slaninu, stavite sloj krupne soli (najbolje morske soli) i odozgo poređajte komade slanine sa kožom na dole. Komade slanine postavite čvrsto jedan uz drugi, bez šupljina. Pokrijte sloj slanine slojem soli i ponovo ređajte slaninu, a posudu napunite do 5-6 cm ispod ivice.
Na poslednji sloj soli, stavite sloj snega, koji dobro utabajte. Ako nemate sneg pod rukom, nalijte prokuvanu i ohlađenu vodu, koja će pokriti poređanu slaninu, a zatim sve pritisnite tanjirom i preko njega stavite neki teret. Presovanu slaninu ostavite da odstoji 20 dana, pre nego je upotrebite. Tek nakon toga možete iznenaditi svoje ukućane ukusnim pasuljem sa slaninom.
Komentari